ČT natáčí nový seriál Ratolesti, navazuje na Ochránce

úterý, 19. března 2024, 06:35 TV MediaGuru

Nový desetidílný seriál České televize o výchově dětí volně navazuje na seriál Ochránce. Ve vysílání se objeví nejdříve v příštím roce.

Ratolesti, zdroj: Česká televize

Ratolesti, zdroj: Česká televize

Česká televize začala natáčet desetidílný seriál Ratolesti o výchově dětí, režisérem je Michal Blaško. Připravovaný projekt o modelech rodičovství má pojmenovat významná společenská témata. První klapka nové série padla na nádraží v Kralupech nad Vltavou, ale pro většinu ze stovky natáčecích dní si filmaři vybrali jihočeský Tábor.

Hlavní roli adiktoložky a psycholožky hraje Anna Geislerová, jejího seriálového manžela a ředitele gymnázia Stanislav Majer. V dalších rolích se představí například Milena Steinmasslová, Matouš Ruml, Saša Rašilov či Linda Rybová. Natáčení potrvá do podzimu.

„Seriál Ratolesti volně navazuje na seriál Ochránce. Návaznost je tematická – zabýváme se opět problémy výchovy a vzdělávání dětí a mladých lidí, nicméně půdorys je zcela nový. Děj seriálu jsme situovali do menšího města a sevřeli jsme ho do úzké skupiny postav několika generací, které jsou propojeny jak rodinnými, tak pracovními vztahy a problémy. Celé sérii pak dominuje otázka distribuce a konzumace drog a zejména to, jak je pro dnešní rodiče těžké porozumět, co jejich dítě ve skutečnosti dělá, co ho zajímá, co ho motivuje a jak přemýšlí,“ přibližuje děj seriálu jeho kreativní producent Jan Maxa.

Spoluautory scénáře jsou Tomáš Feřtek a Matěj Podzimek. Pro jednotlivé dějové linky vycházeli z reálných kauz a kriminálních případů a důležitou roli sehraje i lokalita, ve které se příběhy odehrávají. 

Ratolesti budou první samostatnou seriálovou režií Michala Blaška pro Českou televizi, se kterou v minulosti spolupracoval na minisérii Podezření, koprodukčním celovečerním dramatu Oběť a spoluautorsky také na třetí řadě Případů 1. oddělení. „Tentokrát mě zaujal příběh o rozpadu jedné rodiny propojený s jednotlivými kauzami a tématy, které mají svůj reálný základ a celospolečenský přesah. Přípravy zabraly víc než rok,“ uvedl Blaško. 

Natáčení nového hraného projektu České televize s pracovním názvem Ratolesti skončí letos v říjnu, na obrazovkách se objeví nejdříve příští rok.

-mav-