Do Rady ČRo zvolila Sněmovna ředitele pražské zoo Bobka

pátek, 1. března 2024, 14:40 Aktuality, Lidé, Rádio ČTK

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek nahrazuje v Radě Českého rozhlasu Vítězslava Jandáka.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Do Rady Českého rozhlasu (ČRo) Sněmovna zvolila ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka. Jeho protikandidáty byli v dnešní tajné volbě ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla a člen dozorčí komise rozhlasové rady Jakub Chytil. Výsledky oznámil na plénu předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Bobek obsadil místo po Vítězslavu Jandákovi, kterému skončil šestiletý mandát loni v červnu.

Ke zvolení byl nutný zisk nejméně 79 poslaneckých hlasů. Někdejšího rozhlasového pracovníka a manažera Bobka volilo 137 poslanců. Šíla, jenž je také teplickým zastupitelem za ODS, obdržel dva hlasy a právník Chytil žádný.

Při prosincovém veřejném slyšení Bobek poslancům řekl, že veřejnoprávní roli plní rozhlas správně, zásadnější chyby a problémy nevidí. „Role radního je jasně dána zákonem. Nežiji v představě, že by radní zasahovali do programu nebo do personálních otázek," uvedl. Vyslovil se také pro zavedení automatické valorizace koncesionářských poplatků.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Výběr Jandákova nástupce v rozhlasové radě se opozdil zejména kvůli tomu, že do volby radních Českého rozhlasu a České televize vstoupil novelou zákonů Senát. Obsazuje třetinu míst. V případě rozhlasové rady bylo nutné určit, zda místo po Jandákovi bude patřit k těm, jejichž obsazování zůstane Sněmovně, nebo naopak připadne horní komoře.

-čtk-