Google zkouší výrazně usnadnit výběr oblečení on-line

neděle, 31. března 2024, 08:05 Internet & Mobil MediaGuru

Technologický gigant ladí své algoritmy, aby se dokázaly mnohem lépe trefit do módního vkusu uživatelů. Zapojuje i prvky umělé inteligence.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Nejpopulárnější světový vyhledávač usnadní nakupování oblečení. Respektive tu část, která každému nákupu oděvů předchází a pro mnoho lidí bývá nepředstavitelně obtížná: výběr. Ten je v případě e-shopů přece jenom ještě o něco složitější disciplínou než při návštěvě kamenné prodejny. Bude tohle tričko akorát? A jak vlastně vypadá ve skutečnosti – neklame jeho fotografie? To jsou pochybnosti, kterým se řada internetových nákupčích těžko brání. Google ale představil balík nových funkcí, které by mohly tento handicap internetových obchodů výrazně snížit.

Neváhá pro tyto účely dát uživatelům do rukou nové technologické výstřelky typu umělé inteligence. „Dvacet procent z vyhledávacích dotazů, které se týkají nákupu oblečení, obsahuje pět a více slov. To znamená, že lidé často mají v hlavě velmi konkrétní představu vytouženého zboží,“ popisuje na blogu Googlu Sean Scott zodpovědný za nákupní sekci. Právě detailní popisy toho, co chtějí lidé vidět, jsou základem úspěšného generování obrázků pomocí umělé inteligence, přičemž Google si toho je dobře vědom. Proto všem uživatelům jeho aplikace, kteří se přihlásili do experimentálního projektu Search Generative Experience (SGE) , umožňuje mimo jiné nechat si obrázek vysněného kusu oblečení vytvořit. A podle toho pak vyhledávat ty reálně existující kusy na skladu, které se takové představuje přibližují nejvíc.

Pro koho by byl takový postup moc komplikovaný, má k dispozici řadu dalších pomocných funkcí. Třeba tu, kterou zpopularizovala seznamovací aplikace Tinder. Líbí? „Swajpnout“ doprava. Nelíbí? Doleva. Tenhle princip třídění teď uplatňuje i Google s cílem přiblížit se vylučovací metodou ideálu, který uživatel-spotřebitel hledá. Aplikace nabízí novou sekci, která na základě hledaných klíčových slov začne nabízet konkrétní produkty (například „tričko s límečkem“) a konzument pak jenom dává najevo, jak je s výběrem spokojen. Algoritmy si navíc dokáží jeho preference zapamatovat pro příští vyhledávání. Výběr oblečení má ale i mnoho dalších nuancí, které bere Google v potaz. Uživatel dostává možnost i zaškrtnout, mezi jakými značkami oděvů má vyhledávání probíhat. Nic z výše popsaného nicméně stále ještě neřeší otázku, jak by mohl konkrétní produkt „sedět“ svému nositeli.

I na tohle chce však Google dávat alespoň částečnou odpověď tím, že umožňuje nechat si ukázat, jak konkrétní kus oblečení vypadá na modelkách a modelech různorodých velikostí a tvarů. Ale nejen Google. Spolehlivým rádcem při výběru zboží se zkouší stát i největší světový e-shop Amazon, respektive jeho virtuální asistent Rufus schopný zodpovídat zákazníkům na nejrůznější dotazy týkající se zboží. Začátkem roku navíc Amazon představil funkci, která má za využití AI zvládnout uživateli napovědět s výběrem správné velikosti oblečení. Vzhledem k tomu, jak moc je takzvaná umělá inteligence náchylná k vymýšlení si, se ale i ona může dopouštět módních přešlapů.

Zdroj: Google

Zdroj: Google

-riv-