Na Voyo je se všemi díly ke zhlédnutí série Případ Stodolovi

pátek, 15. března 2024, 12:10 Aktuality, TV MediaGuru

Rekonstrukce osmi vražd spáchaných manželi Stodolovými je námětem dokumentární série Voyo. Sledovat lze všech pět dílů od pátku 15. března.

Stodolovi, policejní rekonstrukce, zdroj: TV Nova

Stodolovi, policejní rekonstrukce, zdroj: TV Nova

Od pátku 15. března uvolňuje Voyo novou pětidílnou dokumentární sérii Případ Stodolovi. Přináší rekonstrukci policejní práce a pohled na případ, který změnil českou kriminalistiku. Voyo dá k dispozici všech pět epizod najednou.

Režisér Mirek Vaňura se s detektivy po dvaceti letech vrací na místa, kde policie vyšetřovala osm vražd spáchaných manželi Stodolovými. Odhalují, jak se pátrání po nebezpečných sériových vrazích odehrálo a proč si Stodolovi své oběti vybírali mezi starými a bezbrannými sousedy.

„Bezesporu se jedná o jeden z největších případů naší novodobé kriminalistky. A to hned z několika pohledů. Česká policie do té doby neřešila nic složitějšího. Kriminalisté se museli vracet k již uzavřeným případům. A postupně zjišťovali, že obětí je víc, než si na začátku dokázali představit. Od roku 1989 se u nás nic hroznějšího nestalo – když si člověk uvědomí, kolik lidí a rodin to zasáhlo. A nejhorší na tom všem bylo, že vrazi si vybírali oběti ze sousedství. Bezbranné seniory, o kterých navíc věděli, že budou mít doma peníze,“ říká k sérii Mirek Vaňura.

V pěti epizodách dokumentu se objeví nikdy nezveřejněné policejní záběry, fotografie ze zákulisí vyšetřování i nová svědectví. Zazní, jak se s tragickou ztrátou smiřovaly rodiny obětí i co prožívali příbuzní obou vrahů.

„Sérii jsme pojali jako opravdové pátrání, a proto se natáčecí den podobal práci kriminálky. Často s námi přímo pátral i operativec a můj dobrý kamarád Honza Lomnický,“ říká Mirek Vaňura a jeho žena Dana Vaňurová, která stojí za režií, scénářem i dramaturgií jej doplňuje: „Bylo to opravdu náročné, chtěli jsme, aby to především bylo co nejvíc pravdivé. Jak ze strany policie, tak i lidí, kteří to zažili. Ani pro jednu stranu to nebylo jednoduché, a tak jsme si opravdu prožili hodně stresových situací. Ale to k tomu patří, je to kriminalistika a pohybujete se na hodně citlivém poli.“

Detaily k nové sérii si můžete prohlédnout v materiálu níže.

-mav-