Přehled: Co je nového na poli udržitelnosti

úterý, 5. března 2024, 16:15 Udržitelnost MediaGuru

Přinášíme přehled vybraných novinek za posledních několik týdnů, které se pojí k udržitelnosti. Na co se mají firmy připravit? 

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

O ESG, CSR, udržitelnosti a odpovědnosti se dnes mluví stále častěji. Vzhledem k přibývajícím novinkám a povinnostem v oblasti ESG jsme se rozhodli pravidelně zveřejňovat přehled novinek. Jejich výběr připravuje pro MediaGuru.cz Markéta Pavlíková, Head of Sustainable Solutions Fuse/OMG.

  • V závěru loňského roku prošla Sněmovnou a následně i Senátem novela zákona o účetnictví, která pro společnosti zavádí povinnost sestavit a zpřístupnit zprávu o udržitelnosti. Vzhledem k postupnému zavádění v několika fázích se nyní ukládá tato povinnost už za účetní období započatá od ledna 2024 entitám, které jsou obchodní korporací, subjektem veřejného zájmu, velkou účetní jednotkou (i když nejsou subjektem veřejného zájmu) a mají více než 500 zaměstnanců. Pro ostatní společnosti zavádí novela povinnost zpřístupnit zprávu o udržitelnosti od 1. ledna 2025. Menší podniky, které mají povinnost předložit auditovatelný ESG report za rok 2025, mají během následujících 12 měsíců poslední možnost si vyzkoušet reporting „nanečisto."
  • Směrnice o zelených tvrzeních (GreenClaims), která má řešit problém greenwashingu, bude pravděpodobně implementována již v rámci let 2024-2027. Až 4 % ročního obratu společnosti nebo roční zákaz účasti ve veřejném tendru, to jsou možné sankce za špatnou komunikaci udržitelnosti.
  • Banky a investoři musí nově v rámci finančního roku 2024 (data za rok 2023) reportovat konkrétní indikátory ukazující podíl půjček a investic, které poskytly na zelené projekty.
  • Evropský orgán pro cenné papíry a trhy vydá v roce 2024 pokyny pro odpovědné národní autority (v ČR ČNB), jak vykonávat dohled nad informacemi o udržitelnosti, které budou reportovat kótované společnosti.
  • Směrnice o energetické účinnosti budov zavádí cíle pro snížení spotřeby energií v rezidenčních budovách včetně odklonu od kotlů na fosilní paliva do roku 2040. Do roku 2030 budou muset být všechny nové budovy bezemisní, veřejné budovy už o dva roky dřív.
  • Česká vláda schválila první Akční plán pro cirkulární ekonomiku do roku 2027.
  • V roce 2024 by mělo dojít ke schválení zákona o obalech.
  • Od ledna 2025 vstoupí v platnost novela zákona Lex OZE 3 umožňující komunitní energetiku.
  • Povinný sběr textilu začne pro obce platit od roku 2025.

Výzkumy

  • Udržitelnost pro Čechy v praxi znamená zejména třídění odpadu a šetření energií. Obojí se týká více než 70 % české populace, vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Ostatním činnostem se věnují již podstatně méně, a to zejména kvůli neochotě nebo nemožnosti snížit si svůj komfort či zvýšit výdaje. Zhruba polovina populace tak spadá do tzv. pohodlné většiny. K tomu přispívá i nízké přesvědčení o osobní odpovědnosti za klimatickou změnu – tu necítí 56 % Čechů, přestože 85 % české populace si problém klimatické změny uvědomuje.
  • Za nejdůležitější vlastnosti zdrojů energie označují lidé v Česku to, zda umožňují vyrábět energii za nízkou cenu, zda umožňují zajistit stabilní dodávky energie a zda umožňují bezpečný provoz výroby energie. V přímém rozhodování mezi objemem a cenou dodávek energie na straně jedné a opatřeními proti změně klimatu na straně druhé se česká veřejnost mírně přiklání na stranu opatření proti změně klimatu. Na možnost nahrazení uhelných, jaderných a zejména plynových elektráren výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů během příštích deseti let se česká veřejnost staví převážně skepticky. Ukazuje to šetření CVVM.

Zajímavosti

  • Evropská komise (EK) zahájila dotační program na podporu výroby vodíku z obnovitelných zdrojů a oznámila zahájení první pilotní aukce v rámci Evropské vodíkové banky.
  • Umělá inteligence má významnou uhlíkovou stopu. Vytvoření jednoho obrázku spotřebuje podle nové studie stejně elektřiny jako dobití mobilního telefonu.
  • Recyklovat plast se aktuálně nevyplatí, může za to přebytek petrochemikálií z Číny a USA, díky kterému je nový plast mnohem levnější.

 

Pozn.: Server MediaGuru.cz provozuje mediální agentura PHD, která je součástí Omnicom Media Group.