Průzkum: Necelá pětina diváků pravidelně vaří podle TV pořadů

pátek, 22. března 2024, 09:35 Aktuality, TV, Výzkum MediaGuru

Necelá pětina respondentů do průzkumu pro Axocom uvedla, že pravidelně vaří podle televizních pořadů.

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Ilustrační foto, zdroj: Unsplash

Podle televizních pořadů o vaření zkouší alespoň jednou za čas doma uvařit 67 % respondentů. Každý pátý, tedy 17 % dotázaných, takto vaří pravidelně. Vyplývá to z průzkumu o vlivech kulinářských pořadů, jehož výsledky zveřejnila společnost Axocom.

„Více než polovina lidí, tedy konkrétně 56 % dotázaných, je přesvědčených, že by mohli vystupovat v některém z televizních pořadů o vaření, pokud by dostali šanci,“ říká k výsledkům Erika Luzsicza. Většina z nich přitom vaří podle televize (78 %), více než pětina (22 %) si vystačí sama s kuchařkou v ruce.

„Popularita gastro scény je zřejmá i při pohledu do nabídky streamovacích platforem, kde jsou v nabídce další desítky seriálů či filmů s touto tematiku,“ dodává Luzsicza. Oblíbenost českých pořadů přesahuje tuzemskou scénu, protože 41 % diváků přiznává, že rádo sleduje i zahraniční pořady nebo video blogery. Dalších třetina diváků pak připouští, že má doma alespoň jednu kuchařku.

Průzkum také ukazuje, jak Češi vnímají své vlastní vaření. 72 % lidí je přesvědčených, že mají alespoň jeden recept, který umí dokonale a nebojí se jím pohostit návštěvy nebo příbuzné. Naopak jen 28 % dotázaných se vaření zcela vyhýbá a nechává ho na jiných, případně se stravuje studenou kuchyní.

-mav-