Více než polovina Čechů nakupuje přímo přes sociální sítě

neděle, 10. března 2024, 07:25 Retail, Výzkum MediaGuru

Až 69 % Čechů nakupuje na internetu, 56 % přes sociální sítě. Pravidelně nakupující objednají online více než čtyři balíky měsíčně. 

Zdroj: Unsplash

Zdroj: Unsplash

Více než dvě třetiny Čechů (69 %) nakupuje na internetu. Pravidelně nakupující objednávají online 4,1 balíků měsíčně. Češi si také oblíbili nákupy na sociálních sítích, napřímo přes ně nakoupí 56 % z nich. Vyplývá to z e-commerce průzkumu E-shopper barometer společnosti DPD. 

Mezi nejoblíbenější kategorie, které čeští spotřebitelé nakupují online, patří móda (58 %), zdraví a krása (48 %) a boty (45 %), které však zaznamenaly meziroční pokles o 7 %. Následuje zboží pro volný čas (43 %) a lékárenské zboží (42 %), kterého Češi nakupují o 9 % více než ostatní Evropané. Dále pak knihy (38 %), čerstvé jídlo a nápoje (36 %) a hračky (28 %), jejichž prodej klesl oproti roku 2021 o 8 %. Další významný rozdíl zaznamenalo bílé zboží a vybavení domácnosti, kde je zaznamenán meziroční pokles o 9 %. Po objednání zboží z e-shopu sdílí svou nákupní zkušenost s ostatními celé tři čtvrtiny Čechů (evropský průměr činí 67 %).

Oproti ostatním Evropanům jsou Češi na špičce v nakupování na sociálních sítích – 83 % nakoupí zboží, které zde viděli (evropský průměr činí 70 %), 56 % pak nakupuje přímo přes ně (evropský průměr činí 49 %). 

Nejvíce zákazníky e-shopů motivuje k nákupu doručení zdarma (25 %, evropský průměr 41 %) ale také to, že k finální ceně produktu se nepřipočítávají žádné skryté poplatky (24 %, meziroční nárůst o 9 %). Pravidelné nakupující také motivuje vrácení zboží zdarma (19 %) a možnost dobírky (16 %, evropský průměr 7 %).

Češi jsou také stále velmi citliví na cenu – 7 z 10 pravidelných online nakupujících hledá vždy výhodné nabídky a pro 63 % je cena vždy hlavním faktorem při rozhodování, zda si zboží koupí. 

Mezi top 3 země, ze kterých si nejraději objednáváme zboží, patří na prvním místě Čína (60 %), pokles oproti roku 2021 však činil 10 %. Na druhé příčce se pak umístilo Německo (34 %) a na třetí Slovensko (24 %).

-stk-