Cyklus Identita o českém grafickém designu je na Streamu

úterý, 2. dubna 2024, 15:00 Aktuality, Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Od dubna je možné sledovat televizní cyklus Identita o českém grafickém designu na videoportálu Stream.cz.  

Průvodcem televizního cyklu Identita – příběh českého designu je designér Aleš Najbrt, zdroj: Identita.

Průvodcem televizního cyklu Identita – příběh českého designu je designér Aleš Najbrt, zdroj: Identita.

Historicky první pořad o českém grafickém designu v podobě sedmidílného televizního cyklu s názvem Identita – příběh českého grafického designu je po uvedení na ČT Art nyní od 1. dubna k vidění každé pondělí na videoportálu Stream.cz. Až do 13. května zde bude postupně uvedeno všech sedm dílů cyklu. 

TV cyklus Identita uvedla poprvé Česká televize ve čtvrtek 11. ledna 2024. Průvodce Aleš Najbrt v něm diváky seznamuje nejen s předními grafickými designéry – průkopníky oboru, ale i se současnými tvůrci, kteří dále formují například to, co je vizuální identita naší republiky. Mezi stovkou protagonistů z oblasti grafického designu nechybí v jednom ze svých posledních rozhovorů typograf Zdeněk Ziegler, zaostřeno je na respektovaného grafika Jiřího Rathouského či výtvarníka Karla Teigeho, dále vystupují Jan Solpera, Clara Istlerová nebo Rostilav Vaněk, mladší generaci prezentují Tomáš Machek, Petr Babák, Robert V. Novák, Klára Kvízová, Tomáš Brousil, Marek Pistora či Zuzana Lednická. Pořad představuje i grafická díla Alfonse Muchy, Ladislav Sutnara nebo Vojtěcha Preissiga dobře známých v zahraničí. 

Cyklus Identita vznikl v koprodukci České televize a Mowshe. Režisérem Identity je Jakub Skalický, autory projektu a odborní poradci jsou teoretička designu Linda Kudrnovská a typograf a pedagog Filip Blažek, scenáristou Petr Hauzírek, kreativní producentkou za Českou televizi Martina Šantavá, producentem Michal Gregorini ze společnosti Mowshe. Televizní cyklus Identita – příběh českého grafického designu je součástí stejnojmenného rozsáhlého projektu, který vzdává hold českému grafickému designu, a zahrnuje i připravovanou stejnojmennou výstavu, výpravnou monografii a celovečerní film.

-stk-