Knihy čte jednou týdně třetina Čechů, více žen

pátek, 5. dubna 2024, 06:55 Výzkum MediaGuru

Alespoň jednou týdně sáhne po knize zhruba třetina české internetové populace, pouhých 14 % lidí nečte vůbec.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Lidí, kteří otevřou tištěnou nebo elektronickou knihu alespoň jednou týdně, je v české internetové populaci zhruba třetina. Větší podíl se jich nachází mezi ženami (41 %) než mezi muži (27 %). Více jich je také mezi respondenty nad 34 let, spíše než mezi mladšími ročníky. Dalších 17 % dotázaných čte alespoň jednou měsíčně a 16 % méně často. Každý pátý Čech je pak čistě příležitostným čtenářem, což znamená, že kniha mu dělá společníka například na dovolené nebo při nemoci. 14 % lidí však nečte vůbec. Vyplývá to z průzkumu Kulturní Česko, zaměřeného na čtení a sledování knižního trhu, od ResSolution Group

Velkou roli u čtenářství knih hraje čas: nespokojenost s tím, kolik ho aktuálně na čtení mají, vyjádřily dvě pětiny respondentů, kteří čtou alespoň někdy. Těch, kteří jsou s dobou strávenou s knihami momentálně spokojení, je v internetové populaci 36 %. 

Zdroj: Ressolution Group

Zdroj: Ressolution Group

Nejčastěji si knihy lidé ke čtení vybírají podle tématu, o kterém se chtějí něco dozvědět (41 %). Téma, které je atraktivní nebo jim blízké, je u budoucí knihy důležité pro 34 % a autor knihy pro 32 %. 

Na doporučení blízkého okolí dá 31 % respondentů. Recenze či hodnocení čtenářů v online databázích či na e-shopech jsou o něco silnějším motivátorem (12 %) než recenze odborníků (6 %). Jen malé procento se o knihách k přečtení rozhoduje podle doporučeníknihkupectví či knihovně (4 %) nebo podle doporučení známých osobností či influencerů (4 %). Právě influenceři jsou nicméně silnějším motivátorem pro nejmladší generaci. Pro pětinu z těch, kteří čtou alespoň občas, je určující i to, že knihu obdrželi jako dárek. Obal knihy či celková grafika je při rozhodování klíčová u 9 % dotázaných.

Informace o knihách, které nově vycházejí, aktivně vyhledávají více než dvě pětiny alespoň občasných čtenářů, přičemž 6 % to dělá často a 37 % občas. Více se o dění na trhu s knižními novinkami zajímají opět ženy a respondenti s vyšším dosaženým vzděláním.

Zdroj: Ressolution Group

Zdroj: Ressolution Group

Výzkum proběhl v únoru letošního roku metodou online sběru dat. Zúčastnila se ho 500 internetových respondentů z Českého národního panelu starších 15 let. 

Nejsilnějším inzerentem z prodejců knih byl loni Luxor

středa 3. dubna 2024

-stk-