Makro otevírá s aliancí Můj obchod samoobslužné prodejny

pondělí, 29. dubna 2024, 11:50 Aktuality, Retail MediaGuru

Aliance Můj obchod pod záštitou společnosti Makro ČR otevřela druhou prodejnu s neomezenými nákupy v režimu 24/7. 

Zdroj: Můj obchod otevírá druhou samoobslužnou prodejnu v  obci Krpy na Mělnicku, zdroj: Makro ČR.

Zdroj: Můj obchod otevírá druhou samoobslužnou prodejnu v  obci Krpy na Mělnicku, zdroj: Makro ČR.

Společnost Makro ČR rozvíjí v rámci aliance Můj obchod koncept prodejen s neomezenými nákupy v režimu 24/7. První obchod tohoto typu funguje několik měsíců v Bystré na Frýdecko-Místecku, druhý se otevřel v pátek 26. dubna v obci Krpy na Mělnicku. 

„Uzavření lokální prodejny v menší obci se často rovná zániku posledního místa, kde si lidé mohou nakoupit potraviny bez dojíždění, v Makro ČR věříme, že pokud dokáží takové prodejny nabídnout zákazníkům odpovídající přidanou hodnotu, mohou tato místa velmi dobře prosperovat, což ukazuje již úspěšně fungující první prodejna v Bystré,“ vysvětluje generální ředitel Makro ČR Jiří Nehasil a dodává: „Z toho důvodu aliance Můj obchod, kterou makro ČR zaštiťuje, od letošního roku nabízí svým členům pomoc při zavádění provozu prodejen v režimu 24/7. V takovém případě může zákazník přijít do obchodu i mimo běžnou otevírací dobu a nakoupit vše, co potřebuje, v samoobslužném režimu.“ 

Celý systém funguje ve spolupráci s aplikacíDokapsy” od ČSOB, která prostřednictvím bankovní identity v chytrém telefonu vygeneruje dočasný QR kód pro vpuštění zákazníka do prodejny. Zákazníci přitom nepotřebují účet u ČSOB banky. „Systém menších prodejen, které fungují část dne s obsluhou, a po zbytek dne v samoobslužném režimu, není na našem trhu novinkou. Dosud ho ale nasazovaly především maloobchodní řetězce, které své prodejny zároveň vlastní, a tím pádem je pro ně případná přestavba prodejny a samotné spuštění samoobslužného prodeje jednodušší. Síť Můj obchod je jednou z prvních nezávislých aliančních sítí, kde je tento projekt realizován, “ říká Miroslav Pácl, vedoucí maloobchodu v Makro ČR.

Zájemcům o zavedení samoobslužného prodeje nabízí Makro pomoc prostřednictvím aliance Můj obchod především po stránce softwarového řešení a odbornosti. „Po prvotní investici do automatizovaných dveří, kamerového systému a samoobslužné pokladny nastoupí odborní poradci Makro ČR, kteří do databáze pokladny nahrají všechny prodávané položky z nabídky obchodu a pomohou s nastavením systému,“ přibližuje Václav Hora, vedoucí aliance Můj obchod. Stejně jako v případě všech ostatních prodejen nabízí aliance Můj obchod podporu obchodních zástupců, pomoc s vnitřním vybavením prodejny nebo propagačními letáky. 

První prodejnou, která nový systém fungování nasadila, se stal Můj obchod v místní části Bystré u obce Janovice na Frýdecko-Místecku. Vedení obce se nedařilo v posledních dvou letech získat provozovatele pro obecní obchod, a proto se rozhodla zajistit svým obyvatelům prostor pro malé nákupy vlastními silami. Prostřednictvím aliance Můj obchod tak Makro ČR pomohlo s dovybavením provozovny regály a chladící technikou a obchodní tým pak s výběrem a rozmístěním správného sortimentu. O technologii pro fungování v režimu 24/7 a zabezpečení se postarala firma PVA Systems.

Prodejna nyní nabízí základní sortiment zboží denní potřeby a čerstvé potraviny jako pečivo, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu. V dopoledních hodinách funguje prodejna s obsluhou, po zbytek dne a noci pak mohou zákazníci nakupovat v samoobslužném režimu

„Pevně věříme, že otevření prvních dvou prodejen na začátku letošního roku inspiruje další členy aliance k tomuto inovativnímu kroku a prodejen Můj obchod v režimu 24/7bude přibývat. Pokud jsou splněny všechny technické podmínky, dokáže aliance Můj obchod majitelům prodejen pomoci se zavedením samoobslužného prodeje v celkem krátké době, v horizontu jednoho až dvou měsíců,“ dodává Miroslav Pácl.

Nezávislá alianční síť Můj obchod působí na českém trhu 12 let a poskytuje záštitu a podporu malým prodejcům nejen na českém venkově. Celá síť čítá více než 700 prodejen rozmístěných po celé České republice. 

Kromě společnosti Makro do samoobslužných prodejen investuje na tuzemském trhu Coop, jenž by jich chtěl letos otevřít 80. Celkem čtyři hybridní prodejny má v současnosti také řetězec Super zoo. 

Češi rádi nakupují i v noci, hybridní prodejny přibývají

čtvrtek 22. února 2024

-stk-