Sazka uvádí platformu reLosy k upcyklaci losů

čtvrtek, 25. dubna 2024, 18:55 Aktuality, Marketing, Udržitelnost MediaGuru

Sazka založila platformu reLosy, přes kterou chce hledat inovativní možnosti upcyklace losů. 

Zdroj: Sazka

Zdroj: Sazka

Loterijní společnost Sazka uvádí na trh platformu reLosy, prostřednictvím které bude hledat možnosti upcyklace losů do nových designových produktů. V rámci spuštění přichází s kolekcí designových tenisek Sazka Kickz a sérií víceúčelového modulárního nábytku. Na projektech Sazka spolupracovala s českými designéry. 

„Celkový dopad Sazky na životní prostředí je nízký. Spotřebováváme ale poměrně dost papíru na výrobu losů, a rozhodli jsme se proto důkladně zmapovat a následně využít možnosti, jak dát použitým losům nový život skrze recyklaci a upcyklaci,“ vysvětluje Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka. Sazka nezačíná od nuly. 

Zhruba 45 % vyrobených losů se společnosti vrací, protože byly výherní nebo protože jim skončila platnost. Společnost tyto losy již přes 20 let ekologicky recykluje u externího partnera a výsledný materiál se stává základem například stavebních izolací nebo plat na vejce. „Rychle se vyvíjející technologie nám ale dávají zcela nové možnosti, jak s materiálem z losů pracovat. V platformě reLosy chceme upcyklací vytvářet inovativní produkty s vysokou přidanou hodnotou, pracovat s nimi ve veřejném prostoru a přitahovat tak pozornost k tématu udržitelnosti. Produkty budou spjaté s tím, co Sazka vždy podporovala, tedy se sportem a pohybem. Spojujeme se s vysokými školami, abychom využili nejnovější výzkum a vývoj. Zároveň chceme do platformy reLosy vtáhnout i naše zákazníky. Na vybraných prodejnách již v létě spustíme pilot, ve kterém nám budou lidé moci vracet i nevýherní losy,” doplňuje Jonák.

Platformu reLosy Sazka startuje dvěma designérskými produkty. Prvním jsou „Sazka Kickz“ – designové tenisky, jejichž podrážka je vyrobená z losů a které vznikly ve spolupráci s návrhářským studiem Naut. Jejich podoba vychází z oblíbených losů Rentiér. Tenisek vzniklo pouze 200 párů a díky vrchní stíratelné vrstvě, kterou lze upravit podle preferencí, je každý pár jedinečný. Stříbrná barva se tak může speciálním stírátkem umístěným na tkaničkách setřít úplně celá, nebo třeba jen část.

Tenisky Sazka Kickz od návrhářského studia Naut, zdroj: Sazka

Tenisky Sazka Kickz od návrhářského studia Naut, zdroj: Sazka

Dalším z nově vzniklých produktů je víceúčelový modulární nábytek, za jehož designem stojí designér Filip Krampla. Vyroben je ze 70 % ze stíracích losů od Sazky, zbylých 30 % pak tvoří měkký recyklovaný plast. Celkem bylo na výrobu nábytku spotřebováno 1700 kg losů. Společnost ho plánuje využívat v rámci řady svých outdoorových eventů, do budoucna by se mohl objevit také v odpočinkových zónách pro návštěvníky nejrůznějších sportovních či kulturních událostí nebo ve veřejném prostoru.

Modulární nábytek od designéra Filipa Krampla, zdroj: Sazka

Modulární nábytek od designéra Filipa Krampla, zdroj: Sazka

Již v listopadu letošního roku by měl spatřit světlo světa další objekt – modulární BMX pumptrack vyrobený ze dvou tun výherních losů. Poprvé by se měl představit na festivalu Life! v Brně a následně na řadě sportovních eventů.

Ideové pojetí a realizace všech upcyklovaných produktů měla na starost kreativní agentura Imminent, jež se zaměřuje na oblast udržitelné módy a kulturních objektů v širším slova smyslu. 

Prostřednictvím platformy chce Sazka také spolupracovat s vysokými školami. Ve spolupráci s ekologickou iniciativou Reborn Design oslovila studenty designu, kteří by mohli přispět svými nápady na využití losů v upcyklaci. Vyhlášení vítězů z jednotlivých materiálových kategorií proběhne v polovině června 2024. „Spolupráci s vysokými školami chceme rozšiřovat. Výzkum a vývoj může vést k novým využitím materiálu, který z losů získáme. Slibujeme si od toho především škálovatelná řešení, díky kterým by se v upcyklaci mohl využít podstatný podíl losů, které dodáme na trh,“ uzavírá Jonák.

-stk-