Letošní jarní Dny Marianne zvýšily tržby meziročně o 6 %

čtvrtek, 23. května 2024, 17:55 Aktuality, Tisk, Retail MediaGuru

Největší nárust tržeb oproti předchozímu ročníku zaznamenaly kamenné prodejny s potřebami pro domácnost.

Zdroj: BurdaMedia Extra

Zdroj: BurdaMedia Extra

Slevová nákupní akce Dny Marianne, která se letos na jaře poprvé konala v délce čtyř dnů, pomohla navýšit tržby maloobchodních prodejců. Největší nárust tržeb oproti předchozímu ročníku zaznamenaly kamenné prodejny s potřebami pro domácnost, a to meziročně o 28 procent. Online prodejny s tímto sortimentem pak vzrostly o 19 procent, vyplývá z dat zpracovaných Mastercard Economics Institute.

Celkový objem maloobchodních prodejů v době konání letošních jarních Dnů Marianne se v porovnání se stejnou akcí na jaře 2023 zvýšil o 6 procent. Většina tohoto nárustu pochází z kamenných prodejen, kde tržby stouply o 11 procent. Vedle obchodů s potřebami pro domácnost se dařilo taky prodejnám oděvů, kde se tržby zvýšily o 10 procent. Prodejnám s elektronikou vzrostl objem s porovnáním s minulým rokem o 5 procent a v kamenných obchodech to bylo o 18 procent.

„Akce letos v Česku zahrnula 2 400 obchodů s více než 620 kupónovými nabídkami pro kamenné obchody i eshopy. Moc si vážím spolupráce s našimi partnery z oblasti maloobchodu a těší mě, že rozšířený čtyřdenní formát akce se mezi nakupujícími tak rychle ujal,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Nejvíce se celkové prodeje (s vyloučením sektoru automobilů) meziročně zvýšily v Karlovarském kraji, konkrétně o 14 procent. Následovaly Ústecký kraj s meziročním nárůstem o 9 procent a Kraj Vysočina, kde prodeje meziročně vzrostly o 8 procent.

Dny Marianne se konají dvakrát ročně a jsou s více než dvacetiletou tradicí jednou z nejpopulárnějších nákupních akcí v České republice. Nabízejí slevy na produkty a služby různých značek v řadě sektorů maloobchodního trhu. Držitelé platebních karet Mastercard pak mohou získat další výhody navíc: vyšší slevu až o tři procenta nebo dárek k nákupu.

-mav-