Bundesliga TV nebo PR vysílání

úterý, 11. prosince 2007, 07:21 Marketing, TV MediaGuru

Pro získání více peněz z mediálních práv navrhuje DFL nové cesty: jednotná produkce zpráv a udělení veškerých práv jednomu zprostředkovateli. Zásadní otázka ovšem zní: zůstane zachováno „Sportschau“?

V pondělí a úterý šlo o jednu jedinou otázku: jak mohou německé profesionální kluby utržit více peněz? Deutsche Fußball Liga a kluby diskutovaly ve frankfurtské centrále DFL o možných scénářů pro další právní období od sezóny 2009/2010. Předseda DFL Christian Seifert mimo jiné vysvětlil, že udělení veškerých práv jednomu zprostředkovateli jako je KF 15 Lea Kirche pravděpodobně přinese více peněz než kdyby se jednalo přímo s jednotlivými stanicemi. Kromě toho vysvětlila DFL svým členům variantu, dle které má v budoucnu vznikat televizní ligové zpravodajství co nejvíce ve vlastní režii: Bundesliga-TV.

DFL bude pod touto visačkou sama produkovat kompletní formáty a ne jako dosud přes vlastní firmu Sportcast poskytovat pouze obrázky z utkání. Tak bude zajištěn jednotný image značky. Navíc bude možno udělovat práva na živé a druhé hodnocení více stanicím.

Ze strany tisku musela DFL počítat s mohutným odporem, a to i když by byly vyjmuty Free-TV formáty jako Sportschau stanice ADR. Pokud by však liga prodávala vlastní vysílání, pochybuje Henrik Zörner, mluvčí Svazu německých novinářů, o tom, zda by se našel poskytovatel programů, který by na takový formát vůbec přistoupil. „Před vyrobený pořad včetně komentářů a interview by prostě nebyl nic jiného než PR vysílání.“

Nehledě na to, kdo práva získá, je rozhodující otázka, zda bude obětován zavedený vysílací čas Free-TV (v sobotu podvečer). Pouze tak by se z práv na živé vysílání získalo více peněz.

Tím by utrpěla image Ligy. Naposledy zjištěné vysněné hodnoty DFL: 30,4 procent Němců sledují fotbal každý týden a pravidelně v televizi – především na Free-TV. Risknou kluby tuto platformu?

Sportschau záruku takého množství diváků nedává, jak opakovaně zdůraznil předseda DFL Christian Seifert. Carsten Schmidt, člen představenstva Premiere pro sport, to považuje za výzvu: provedl kalkulaci několika scénářů se sobotním zpravodajstvím na Free-TV ve 22 hod a předložil je DFL (viz rámečky).

Sponzoři by něco takového nepřijali bez výhrady, i když agentura pro průzkum trhu IFM na objednávku Premiere pro scénáře s live přenosy utkání propočítala, že ztráty by mohly být vykompenzovány tím, že odpadne Sportschau. EVENT index agentury IFM, pro jehož stanovení se sledovanost všech televizních ligových zpráv násobí s jejich délkou, by se oproti aktuálnímu scénáři dokonce zvýšil.

Thomas Röttgermann, ředitel Sportfive (obchodníka s právy a uvádění na trh), je toho názoru, že „ztráty sledovanosti u jednotlivých formátů na Free-TV by mohly být vykompenzovány zvýšením sledovanosti jiných formátů“. Jako důvod zmiňuje změnu ve využívání médií, které se před fanoušky nezastaví.

Co na tomto účtu chybí, je hledisko kvality. „Čísla jsou sice významná, ale při veškerém racionálním posuzování nesmíme zapomínat na emoční kvalitu platforem jako je Sportschau, která hraje významnou úlohu pro fanoušky i sponzory“, tvrdí Jordi Queralt, ředitel komunikační poradenské agentury Schmidt a Kaiser. Zde by se neměl v žádném případě podceňovat sledovanost vysílání Sportschau.

ARD hypotetickým číslům IFM a Premiere úplně nevěří. Již při posledním udělování práv Liga tuto argumentaci nevzala do úvahy, tvrdí Karl-Günther Wollscheid, jednatel Sportovní koordinace ARD. Navíc varuje před příliš optimistickými prognózami počtu diváků u zpravodajství v 22:00 hod. Jak známo, vedl tento posun u DSF k polovičnímu úbytku sledovanosti.

Bez ohledu na to, jak Liga práva mezi Pay-TV a Free-TV nakonec rozdělí, musí nakonec celý paket pro kluby souhlasit., což zdůrazňuje nejen Seifert. Všem zúčastněným ale jistě vyhovovat nebude.

   

Současný model Současný právní stav v 1. lize   téměř pouze pay-tv Scénář I: Free-TV zpravodajství od 22 hod   live přenosy na free-tv Scénář II: živé přenosy na Free-TV   internetová práva Scénář III: udělení IPTV a Pay-TV práv prostředníku
Pátek: živý přenos ve 20:30 hod exkluzivně pro Pay-TV (Premiere) Sobota: šest utkání živě od 15:30 hod na Pay-TV (Premiere)Free-TV zpravodajství od 18:30 hod (ARD – „Sportschau“)Druhé hodnocení od 22:00 hod (ZDF – „Aktuelles Sportstudio“) Neděle: dva živé přenosy v 17:30 hod na Pay-TV (Premiere)Free-TV zpravodajství od 22:00 hod (DSF – Bundesliga – der Sonntag)Třetí hodnocení na Free-TV (třeba na DSF – Bundesliga pur). Hodnocení: v současnosti získává liga kolem 440 miliónů EUR za sezónu. Při zachování tohoto scénáře by bylo možné pouze mírné zvýšení.   Pátek: živý přenos ve 20:30 hod exkluzivně pro Pay-TV Sobota: šest utkání živě na Pay-TV od 15:30 hod.Free-TV zpravodajství až od 22:00 hod. Neděle: dvě utkání v 17:00 hod na Pay-TVFree-TV zpravodajství od 22:00 hodTřetí hodnocení na Free-TV. Hodnocení: Premiere počítá v tomto scénáři s 3,5 milióny diváků pro první hodnocení na Free-TV. Pro srovnání: aktuální Sportstudio dosahuje zhruba dva milióny diváků. agentura pro průzkum trhu IFM provedla předběžnou kalkulaci, ze které vyplývá, že její EVENT index (délka zpráv x sledovanost) poklesne o 20,1%.   Pátek: živé utkání ve 20:30 hod na Free-TV.Alternativně začátek utkání v 18:00 hod Sobota: šest utkání živě na Pay-TV od 15:30 hod.Free-TV zpravodajství od 22:00 hod. Neděle: jako alternativa k pátku, jedno utkání živě na Free-TV, jedno na Pay-TV. Free-TV zpravodajství od 22:00 hod.Utkání hraná dříve ve třetím hodnocení. Hodnocení: Pro pozdní páteční scénář by se EVENT index IFM zvýšil oproti současnému scénáři o 18,6%. Se sobotním utkáním na Free-TV by bylo možno dosáhnout nárůstu 22,4%. Jako alternativa k pátku by byl možný začátek v 18:00 hod. Tento scénář je ale možné považovat za nepravděpodobný.   IPTV: v aktuálním tendru nebudou práva pro živé přenosy utkání na Pay-TV a na internetu rozdělena. Předseda DFL Christian Seifert několikrát zdůraznil, že způsob předepsaný EU komisí pro minulý tendr již není moderní. Nejpozději v roce 2012 budou oba způsoby distribuce TV vysílání rovnocenné. Natolik budou IPTV a Pay-TV práva udělována jednomu jedinému prostředníku. Práva na online streaming: v současnosti mají právo ukazovat domácí utkání po jejich skončení pouze kluby. Tato práva je sice možno udělovat dalším subjektům, ale s tím, že zájemce smí tato práva využívat pouze u dvou klubů.(zákaz seskupování). Maxdome např. přenáší utkání Werneru Brémy a Schylme 04. Jak bude s tímto naloženo v budoucnu, je nejisté. O dřívějším čase ale abonenti Pay-TV jako např. Premiere pochybují.