Objem influencer marketingu se v Česku odhaduje na 1,5 mld. Kč

úterý, 23. dubna 2024, 18:05 Marketing, Výzkum MediaGuru

Influencer marketingu věří zadavatelé stále více, raději dnes spolupracují s menšími influencery a do přípravy zapojují i AI. Influencer marketing přitom stále roste, naznačují tuzemské i globální odhady.

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Ilustrační foto, zdroj: Freepik

Navzdory pandemii covidu i pokračující ekonomické krizi obliba influencer marketingu stále roste. Zatímco v roce 2016 dosahoval trh tohoto odvětví 1,7 miliardy dolarů, letos by měl atakovat hranici 24 miliard dolarů. Vyplývá to z odhadu zprávy The State of Influencer Marketing 2024 od společnosti Influencer Marketing Hub, jež se dotazovala napříč trhy více než 3000 respondentů z řad marketingových agentur, značek a profesionálů zabývajících se influencer marketingem. 

Také v Česku se odhadovaný objem influencer marketingu zvětšuje, v současnosti podle dostupných odhadů se může pohybovat na úrovni 1,5 mld. Kč, zaznělo na úterním workshopu, který k tématu pořádala Asociace komunikačních agentur (AKA). Jak na setkání uvedl Petr Srna z digitální agentury World of Online (WOO), odhad je přibližný, přesnější data zatím v Česku scházejí. Ročně je na tuzemském trhu monitorováno zhruba 160 tisíc příspěvků uvedených s hashtagem #spolupráce. To při průměrné ceně 10 tis. Kč za spolupráci vychází na cca zmiňovanou 1,5 miliardu. 

Velikost globálního trhu influencer marketingu, zdroj: Influencer Marketing Hub

Velikost globálního trhu influencer marketingu, zdroj: Influencer Marketing Hub

Až 85 % respondentů je toho názoru, že influencer marketing představuje efektivní formu marketingu. Je to více než v uplynulých letech, například loni si to myslelo 83 %. Lepší hodnocení tohoto způsobu komunikace se odráží v rostoucím objemu obsahu i navýšení investic – 60 % dotázaných plánuje v následujících 12 měsících zvýšit svůj rozpočet na influencer marketing, 22 % si ponechá stejný a jen necelých 10 % jej bude snižovat. Navíc čtvrtina respondentů by chtěla na influencery dedikovat více než 40 % svého marketingového rozpočtu

Plány s rozpočtem na influencer marketingu, zdroj: Influencer Marketing Hub

Plány s rozpočtem na influencer marketingu, zdroj: Influencer Marketing Hub

Firmy i agentury plánují do spolupráce s influencery zapojit i umělou inteligenci. K vytváření influencer kampaní ji chce přizvat 63 % dotázaných. Více než polovina (56 %) tak chce činit k vyhledávání a identifikaci správného influencera, necelá pětina (19 %) k lokalizaci a distribuci relevantního obsahu a 6 % ji využívá k odhalování falešných influencerských účtů a fingovaného engagementu. 

Nejoblíbenějším kanálem pro influencerské kampaně je dnes TikTok, který využívá 69 % zadavatelů a u něhož lze pozorovat rostoucí trend. Ve srovnání s ním Instagram zapojuje 47 % z nich, YouTube 33 % a Facebook 28 % (nejvyšší pokles nastal právě u Facebooku, před který se dostal YouTube). Nejlepší ROI přitom doručují krátká videa

Zároveň zadavatelé upřednostňují malé influencery – s nanoinfluencery, kteří mají tisíc až 10 tisíc sledujících, spolupracuje 44 % dotázaných a s mikfroinfluencery s 10–100 tisíci sledujících 26 % z nich. Pro srovnání s makroinfluencery 17 % a celebritami 13 %. 

Jaké influencery zadavatelé ke spolupráci preferují, zdroj: Influencer Marketing Hub.

Jaké influencery zadavatelé ke spolupráci preferují, zdroj: Influencer Marketing Hub.

Mnohem častější je nyní spolupráci s influencery ohodnotit finančně (41 %) než jim výměnou za obsah nabídnout zdarma produkty (31 %). V polovině případů jsou honoráře influencerů odvislé od prodejů propagovaného zboží.  

Jakým způsobem platí zadavatelé za spolupráci influencerům, zdroj: Influencer Marketing Hub

Jakým způsobem platí zadavatelé za spolupráci influencerům, zdroj: Influencer Marketing Hub

Přínosem influencer marketingu je jeho schopnost zvýšit emoční intenzitu reklamy, a to téměř čtyřnásobně. Vyšší má být také její zapamatovatelnost (o 87 %) i chuť nakupovat, uvedl dále Petr Srna.

Průměrná hodnota CPM na TikToku se na českém trhu v případě influencerů pohybuje na úrovni 324 Kč a na Istagramu na úrovni 316 Kč. Klíčovou pro kredibilitu komunikace prostřednictvím influencerů je profesionalita spolupráce. „Je naším úkolem spolupráci posouvat. Vzít si neprofesionálního influencera vede ve výsledku k tomu, že se celý trh a ztrácí se důvěra v influencer marekting," zmínil. 

Workshop AKA k influencer marketingu se uskutečnil v prostorách VCCP, zdroj: MediaGuru.cz

Workshop AKA k influencer marketingu se uskutečnil v prostorách VCCP, zdroj: MediaGuru.cz

Spolupráce s influencery musí být vždy označená. Přestože český právní systém nemá regulaci určenou výhradně pro influencer marketing, povinnost označování plyne i z některých stávajících zákonů, popsali na workshopu zástupci advokátní kanceláře KMVS. Konkrétně jde o Zákon o regulaci reklamy a také Zákon o ochraně spotřebitele, který zapovídá obchodní nekalé praktiky. „Pokud spotřebitel nepozná, že jde o reklamu, může být uveden v omyl, a z toho už mohou plynout pokuty," přiblížila Petra Maryšková z KMVS. Doporučila držet se profesních předpisů – v případě influencer marketingu je popisuje iniciativa Férový influencer od sdružení SPIR. Vhodným návodným materiálem, jak dodržet etické standardy, je také Etický kodex Rady pro reklamu.

Na téma influencer marketing připravila AKA k úternímu workshopu také podcastový díl, který bude k poslechu společně s dalšími díly na Spotify.

-stk-, -mav-