Jiří Buchal: Utajený šéf není připraveným divadlem pro diváky

čtvrtek, 25. dubna 2024, 21:15 Marketing MediaGuru

Jednou z motivací účasti generálního ředitele RD Rýmařov Jiřího Buchala v pořadu Utajený šéf bylo i zviditelnění firmy, a s tím spojený marketing. Mluví o tom, proč se natáčení účastnil a jak zapadá do marketingové strategie firmy.

Jiří Buchal, zdroj: RD Rýmařov

Jiří Buchal, zdroj: RD Rýmařov

Pátého dílu pořadu televize Nova Utajený šéf, ve kterém se manažeři firem maskují za řadové zaměstnance, se účastnil generální ředitel společnosti RD Rýmařov Jiří Buchal. V rozhovoru se vyjadřuje nejen k účasti v tomto pořadu, ale také k marketingové komunikaci firmy.

Nebylo až příliš riskantní jít do projektu, který divákovi dovolí nakouknout do úplného zákulisí výroby a fungování v samotné firmě?

Nerad bych, aby to vyznělo arogantně, ale vůbec to nebylo riskantní. Celý výrobní proces je propracovaný do nejmenších detailů, a protože jsme na trhu už přes padesát let, neměl jsem obavy pustit do výroby kamery TV Nova. Neměli jsme a nemáme co skrývat, což ale neznamená, že se v průběhu natáčení nemohlo stát něco mimořádného, nečekaného, což by se už nedalo ovlivnit. Jsem rád, že jsme díky tomuto pořadu umožnili běžnému divákovi nahlédnout do výrobu dřevostaveb a ukázali jak, jak se takový dům nebo bytový dům vyrábí a v čem je RD Rýmařov opravdu dobrý, troufám si říci, nejlepší na trhu. 

Byla pro vás účast v Šéfovi spíše marketingový tah, nebo jste svou účastí měli jiný záměr?

Primárně to pro nás vůbec nebylo o marketingu. Hlavní motivací pro mě osobně bylo dostat se nepozorovaně do výroby a vidět na vlastní oči, jak zaměstnanci pracují, jestli jsou správně nastavené všechny postupy a v čem máme případně nějaké rezervy. Jestli si někdo zlomyslně myslí, že cílem bylo někoho ve firmě nachytat a znemožnit ho, nemůže být více vzdálený od skutečného záměru. Kdo pořad viděl, pozná, že jako největší nešika jsem z celého natáčení vyšel já. Na jednu stranu je to show pro lidi, ale pro mě mělo celé natáčení významný edukativní smysl. A ano, jedna z mnoha motivací samotného natáčení bylo i zviditelnění RD Rýmařov a s tím spojený marketing. Utajený šéf má na TV Nova vysokou sledovanost a je to pořad, který je u diváků oblíbený. Být jeho součástí tak pro nás bylo lákavé, a i když bylo celé natáčení hodně náročné, stálo to za to. Rádi jsme ukázali, jaké máme zaměstnance srdcaře.

Je pravda, že mladé dynamické firmy a startupy mají většinou zvládnutý marketing, ale na druhou stranu bývá často problém v samotném produktu. U vás to dlouhé roky bylo obráceně. Co se změnilo?

Myslím, že to krásně vystihuje pravidlo „Fake it - till you make it", volně přeloženo „Předstírejte, dokud to nezkusíte dělat". A co dělají a v podstatě dělat musí všechny začínající konkurenti? Musí předstírat, že jejich produkt, myšlenka, služba jsou něčím výjimečné a unikátní, aby získali pozornost zákazníků a investorů. My jsme v situaci, že nic předstírat nemusíme. Postavili jsme přes 26 tisíc domů, stavíme bytové domy, školy, školky a můžeme se tak opřít o reálné výsledky. Působíme v odvětví, které je čím dál více na vzestupu, protože udržitelné stavitelství je dnes zkrátka velké téma a na trhu se tak objevuje čím dál více firem. Zákazník pak lehce může udělat chybu a stavba jeho domu nedopadne dobře. Jsem za konkurenci rád, motivuje nás být ještě lepší, ale bohužel pokud se zákazník s dřevostavbou od firmy, která má za sebou pár realizací, spálí, vrhá to špatné světlo na celý obor a tomu chceme předejít. Proto jsme za poslední dva roky s novými majiteli v zádech hodně inovovali a zlepšovali produkt a nyní dostatečné prostředky do marketingu, abychom i ukázali, co umíme. My totiž nemusíme nic předstírat, my máme na čem stavět a padesát let na trhu je toho důkazem. Pokud zákazník přemýšlí nad stavbou domu, chceme, aby šel primárně za námi, protože nabízíme zaručené know how, servis a zkušenosti. 

Na co se tedy v marketingové komunikace primárně zaměřujete a čím oslovujete nové zákazníky?

Máme kvalitní produkt, dobře nastavené postupy a na trh dodáváme kvalitnější stavby. Poté, co jsme udělali zásadní inovace v produktech a definovali si cílové skupiny, jsme se pustili do klasického marketingového mixu. Velmi dobře nám funguje jak online, tak i offline, prezentace na veletrzích a pochopitelně reference. Každému dobře známé „word of mouth“ má u nás velmi silné zastoupení, které je do značné míry dáno právě množstvím realizací. Když máte za sebou deset postavených domů po celé republice, nemůžete na word of mouth moc spoléhat. Když jich ale postavíte přes 26 tisíc, stane se z toho váš nejsilnější nástroj, který navíc podporujeme všemi dalšími dostupnými nástroji. Jako například prezentací v Utajeném šéfovi. 

Velmi dobře nám funguje jak online, tak i offline, prezentace na veletrzích a pochopitelně reference.

Ještě zpátky k natáčení. Můžete popsat, jak probíhalo celé natáčení a co vás na něm nejvíce překvapilo?

Kdysi jsem vedl oddíl s dětmi a vždy mě bavilo pro ně vymýšlet různé hry. A tenhle pořad mě vrátil do mých juniorských let a bral jsem ho jako hru, kterou společně se štábem z TV Nova připravuji pro kolegy v práci, pro sebe a potažmo i pro samotné diváky. Co mě určitě hodně překvapilo, byla autentičnost celého natáčení. Spousta situací nebyla dopředu známa, někdy se natáčelo celý den jen kvůli tomu, aby se zachytilo 10-15 vteřin dobrého záběru. Celkem jsem, jak se říká, na place, strávil sedm natáčecích dní, a nakonec mi bylo trochu líto, že se do konečných 70 minut nepodařilo dostat všechny záběry, které štáb natočil. A kdyby se souběžně natáčel ještě film o filmu, bylo by to pro diváky hodně zajímavé, protože jsme zažili velké množství situací, které byly náročné, zábavné, trapné i vypjaté. Měl jsem štěstí na profesionální natáčecí tým a všichni jsme si natáčení hodně užili.

Jak probíhal natáčecí den?

Každé ráno jsme vstávali ve 3:30. Následovalo dvouhodinové maskování a líčení a v 6 hodin už jsem musel být na stavbě, nebo ve výrobní hale. Den jsme většinou končili kolem půlnoci. Z toho je vcelku jasné, že jsme toho ani já a ani štáb moc nenaspali.

Hodně lidí má asi trochu mylnou představu, že je to celé nahrané a všichni ve firmě o tom musí vědět a je to jen takové divadlo. Kdo všechno o tom věděl?

Rád bych ujistil diváky, že to opravdu není připravené divadlo pro televizní obrazovky. Bylo to skutečné. Dali jsme si hodně záležet na tom, aby mě nikdo nepoznal a lidé, které v pořadu vidíte, neměli sebemenší tušení, že František, který je s nimi v partě, jsem ve skutečnosti já. Reálně mě překvapilo, jaké srdcaře ve firmě máme a nic se nedělalo jen pro samotný záběr. Když jsem pracoval ve výrobě na hale, zkrátka jsem tam makal, stejně jako jsem maloval, brousil nebo pomáhal kolegům. A kdo všechno o tom věděl? Prakticky nikdo. Byl to pouze druhý prokurista ve firmě a výrobně technický ředitel. Nevěděla to ani moje manželka, ani moje asistentka.

Spousta situací nebyla dopředu známa, někdy se natáčelo celý den jen kvůli tomu, aby se zachytilo 10-15 vteřin dobrého záběru.

Krize ve stavebnictví trvá už od roku 2022, přesto jste za roky 2022 a 2023 vykázali tržby přesahující miliardu korun. Kde jste zaznamenali největší pokles a kde jste naopak posílili?

Největší pokles byl u nejlevnějších rodinných domů, ale naopak jsme posílili v prodejích individuálních dražších domů, veřejných zakázkách a ve větších výběrových řízeních. Ještě více jsme pak expandovali na západní zahraniční trhy, kde jsme realizovali nové zakázky a tento trend se nám daří rozvíjet i v letošním roce. Letos obratově přesáhneme 1,2 mld.

V poslední době se v médiích můžeme čím dál častěji dočíst zprávy, že je teď nejlepší čas na koupi nemovitosti. Hypotéky klesají a ceny nemovitostí porostou. Je právě teď ten správný čas a proč?

Letos budou opět zdražovat výrobci stavebních materiálů, takže ceny porostou. To je fakt a lidé s tím musí počítat. Ti, co přemýšlí nad stavbou domu, by tak určitě neměli váhat. Vím, že to teď říkají všichni, ale je to zkrátka realita, kterou by lidé měli vědět. A ti co počítají s nižšími cenami, se budou nakonec divit, jak moc se přepočítali.

Vypadá to, že se developeři začínají předhánět ve stavbách bytových domů ze dřeva. Víte proč a máte s tím vy sami zkušenosti?

Bytové domy ze dřeva budeme vídat stále častěji a jsem za to opravdu rád. Banky čím dál více podporují udržitelnou výstavbu, a právě bytové dřevostavby tyto parametry splňují. My sami máme se stavbou takových objektů velké zkušenosti, a to jak v tuzemsku, tak zahraničí. Postavili jsme více než 130 bytových domů a veřejných budov. Udržitelný development je navíc podporovaný legislativou, bankami a v rámci evropské legislativy, takže máme zelenou pro další rozvoj. Jsme teď prostě ten správný provoz.

S jakým výsledkem za rok 2024 budete jako šéf RD Rýmařov spokojený?

Jelikož krize ve stavebnictví stále trvá, budu rád, když v porovnání s rokem 2023 dosáhneme mírného růstu obratu i zisku. Na druhou stranu za sebou máme pouze čtyři měsíce roku a do konce roku jich zbývá dalších osm. Já už nyní vidím, že v druhé polovině roku nás čeká silný růst, protože se naše domy posledního půl roku prodávají výrazně zvýšeným tempem. Jsem ohledně budoucnosti naší společnost velice pozitivní.