Instagram plánuje úpravu algoritmů, podpoří originalitu

neděle, 5. května 2024, 08:00 Internet & Mobil MediaGuru

Vizuální sociální síť se chystá zatřást svým systémem na doporučování obsahu. Chce přivést více pozornosti k těm profilům, které tvoří originální obsah.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Během nejbližších měsíců se fungování Instagramu citelně změní. Alespoň pokud se Metě podaří naplnit své plány s úpravou svých doporučovacích algoritmů. Namísto velkých známých profilů mají dostat větší šance k vyniknutí úplně noví tvůrci. Kromě toho zkusí Instagram na úkor pouhých agregátorů virálních příspěvků spravedlivěji odměňovat autory původních příspěvků tím, že dostanou větší dosah. Sociální síť tak chce podle svých slov napravit historickou nerovnováhu způsobenou tím, jak moc měla při doporučování obsahu brát v potaz mimo jiné počty sledujících a jejich míru interakce. Což dosud zvýhodňovalo hlavně zavedené profily, které si během necelé patnáctileté historie Instagramu stihly upevnit své postavení. S podobnou praxí chce Meta zatřást.

Úplně každý nový originální příspěvek má mít stejnou startovní čáru. Toho chtějí provozovatelé sítě dosáhnout tím, že post nejprve zobrazí malému okruhu uživatelů, kterým by se mohl líbit. Teprve pokud příspěvek uspěje v této prvotní zkoušce, doporučí jej algoritmy o něco širšímu publiku. Z tohoto upraveného virtuálního hřiště ale hodlá Instagram vyloučit ty profily, které nadmíru často jen  vykrádají už existující obsah. Který účet zveřejní více než deset takových příspěvků do měsíce, do sekce doporučovaného obsahu se vůbec nedostane. Alespoň na omezenou dobu. Od publikování posledního neoriginálního příspěvku musí uplynout 30 dní.

Digitální americký sen

Meta slibuje, že profily nabité původní tvorbou vydělají nejen na změně třídicích algoritmů, ale právě také na potlačování neoriginálního obsahu. Toho mají provozovatelé sítě docílit kromě popsaných restrikcí i tím, že zvýší dosah původního příspěvku na úkor jeho kopií. Kromě toho Instagram příspěvky, které rozpozná jako převzaté, opatří odkazem na původní zdroj. I to by mohlo vést k férovějšímu symbolickému odměňování těch instagramových uživatelů, kteří se pokoušejí přinášet něco nového.

Firma zároveň dává najevo, že si je vědoma nejrůznějších nuancí celé situace. Za „neoriginální“ obsah Instagram například nebude považovat takový, který má explicitní souhlas autorů k dalšímu šíření nebo je součástí licenčních dohod. Stejně tak volí citlivý přístup k těm kreacím, které originální obsah výrazným způsobem upravují. Tady si může každý snadno představit svá vlastní kritéria „výrazných úprav“, Instagram proto už teď zkouší nastínit ta svoje.

Typickým příkladem „významných“ úprav jsou podle Instagramu memy, parodie nebo remixy. Tím vším si Instagram, byť třeba nevědomě, zlepšuje pozici v případě, že na americkém trhu opravdu dojde ke konci TikToku. Zákon, který síti společnosti ByteDance přikazuje změnu majitele, nebo úplný konec v USA, podepsal minulý týden prezident Joe Biden. Pokud by TikTok přestal na nejlukrativnějším světovém trhu fungovat, lze očekávat přeliv zajímavých tvůrčích uživatelů mezi ostatní sociální sítě. Instagram změnami svých algoritmů dává najevo, že i ten, kdo na něm dosud profil nikdy neměl, má šanci v konkurenci zavedených jmen uspět.

-riv-