Vlastník TikToku by svou síť radši vypnul, než prodal

neděle, 28. dubna 2024, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Americký prezident Biden podepsal zákon, který může vést k zákazu TikToku ve Spojených státech.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ve Spojených státech bude s blížícím se koncem roku mimořádně hektické dění. A to nejenom kvůli listopadovým prezidentským volbám. Vlastník TikToku ByteDance má devět měsíců na to, aby se rozhoupal k prodeji své sociální sítě: v opačném případě nesmí ve Spojených státech fungovat. Legislativu, která tímto způsobem tlačí ByteDance k divestici populární platformy, tento týden podepsal americký prezident Joe Biden. Kauza rámovaná obavami z přeposílání uživatelských dat do Číny ale s největší pravděpodobností bude mít ještě pořádně zamotaný průběh.

Může trvat měsíce i roky, než dojde k jejímu urovnání – a do té doby nejspíš Američané o svůj přístup k aplikaci nepřijdou, píše list The New York Times. ByteDance hodlá bojovat proti krokům americké vlády soudní cestou a podle všeho své zápolení pojímá stylem „všechno, nebo nic,“ jak napsala agentura Reuters na základě svých zdrojů. Podle nich by radši matka TikToku svou aplikaci vypnula, než aby ji prodávala konkurenčním firmám. Sám provozovatel TikToku navíc před zveřejněním zprávy agentury Reuters popřel spekulace, že zvažuje prodej svého byznysu tak, aby transakce nezahrnovala práva na unikátní třídicí algoritmus, kvůli kterému je sledování TikToku tak pohlcující.

Neuspěl Trump ani stát Montana

Podle Reuters by ale situace ByteDance byla složitá i v případě, že by se firma přece jen rozhodla vzdát kompletního svého know-how. TikTok podle Reuters sdílí stejné klíčové algoritmy jako sesterské aplikace, které fungují v Číně, kde si je ByteDance nechala zaregistrovat coby své duševní vlastnictví. To prakticky znemožňuje prodej TikToku takzvaně se vším všudy. Z pohledu ByteDance navíc představuje kontroverzní aplikace jen relativně malý zdroj příjmů, u něhož navíc většina tržeb  pochází mimo Spojené státy. Americký trh se na příjmech TikToku podílí ze zhruba 25 procent, uvádí nejmenovaný zdroj agentury Reuters. I proto je údajně z pohledu mateřské ByteDance logičtější část svého byznysu zavřít, než předat jeho klíčovou součást v podobě řečených algoritmů konkurenci.

Tím spíše, že si může oprávněně dělat naděje na úspěch v právní bitvě, podotkla agentura AP. Podobným výzvám totiž ve Spojených státech nečelí poprvé. V listopadu shodil federální soud zákon státu Montana, který zaváděl svůj vlastní zákaz TikToku a v roce 2020 vynesl soudce obdobný verdikt, když zablokoval exekutivní příkaz tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Ten podobně jako současní zákonodárci podmiňoval zachování TikToku na americkém trhu tím, že aplikace připadne jinému vlastníkovi. Kromě těchto soudních verdiktů přijde ale na přetřes také známé rčení, že nic jako negativní reklama neexistuje. Pokud má totiž TikTok teď něco jistého, tak je to publicita.

-riv-