Hearst kupuje časopisy od Lagardère, obchod platí i pro Česko

pondělí, 31. ledna 2011, 14:05 Tisk MediaGuru

Časopisy, které vydává Lagardère v jiných zemích než v domovské Francii, koupí vydavatelství Hearst. Obě společnosti jsou přítomny také v Česku.

Francouzská společnost Lagardère dnes oznámila, že přijala od vydavatelství Hearst nabídku na koupi vlastního mezinárodního magazínového portfolia v hodnotě 615 mil. eur. Obě společnosti předpokládají, že transakci dokončí do 3. čtvrtletí letošního roku. Transakce se týká prodeje 102 časopisů společnosti Lagardère v 15 zemích včetně Česka.

Lagardère má v tuzemsku 51% podíl ve vydavatelství Hachette Filipacchi 2000, které zde produkuje šest titulů (Elle, Elle Decor, Marianne, Marianne Bydlení, Maxim, Apetit).

Součástí transakce je i licenční dohoda vztahující se na magazín Elle v dotčených 15 zemích. Dohodu musí v některých zemích ještě schválit příslušné antimonopolní úřady.

Lagardère, které už dříve prohlásilo, že by si rádo zachovalo obsahovou kontrolu nad magazínem Elle, udělí na základě této dohody Hearstu licenci pro všechny aktivity týkající se značky Elle (magazíny, internet, mobil, audiovizuální podpora, merchandising). Lagardère tak zůstane vlastníkem značky Elle a Hearst bude za využívání licenčních práv platit poplatky.

Americká společnost Hearst je v Česku přítomna prostřednictvím svého podílu ve vydavatelství Stratosféra. To vydává podobně jako HF 2000 zejména časopisy životního stylu (např. Cosmopolitan, Harper’s Bazaar, Esquire, FHM, Style, Dolce Vita, Stuff a další). Podíl obou vydavatelství na českém čtenářském trhu je vyrovnaný – obě vydavatelství oslovují cca 600 tis. čtenářů.