Nová tvář tiskových zpráv

středa, 11. dubna 2012, 09:28 PR MediaGuru

Komunitní weby mění komunikaci s novináři. Mediaguru shrnuje současné standardy press center a tiskových zpráv.

Tisková zpráva je skomírající komunikační kanál. To je názor, který se v PR objevuje přinejmenším posledních deset let.

Přesto firmy novinářům tímto způsobem informace stále připravují. Namísto skonu totiž přišla evoluce. Digitální forma novinářské komunikace je relevantnější a poskytuje větší flexibilitu.

Hlavní změnou je pojetí samotných tiskových center. Dřívější seznam uveřejněných novinek doplněný ilustračními fotografiemi a logy ke stažení teď firmy přepracovávají na aktualizované blogy provázané s nejvýznamnějšími sociálními sítěmi. Rychlou zpětnou vazbu zajišťují například vlastní facebookové skupiny, do které se mohou novináři přihlásit.

A mění se i jazyk příspěvků. Srozumitelnost a uživatelská vstřícnost se zvýšila s narůstající pravděpodobností, že příspěvky nebudou číst jen novináři, nýbrž také širší publikum složené z fanoušků značky, blogerů, apod. Ti mohou texty použít na svých vlastních stránkách, blozích či v příspěvcích na sociálních sítích.

Příkladem firmy, která model adaptovala, je Google. Skrze svůj blog v současnosti ohlašuje až na výjimky veškeré novinky. Podobně postupuje třeba Dell, či aerolinky KLM.

Má-li být firma vnímána jako lídr trhu, měla by kromě informací o svých produktech uveřejňovat také informace o současných trendech, studiích, nebo změnách týkajících se celého odvětví. Výborným zdrojem návštěvnosti, pokud to možnosti firmy dovolí, je vytvoření vlastního slovníku oboru, případně celá samostatná wiki sekce. Pravděpodobnost uvedení firmy jako zdroje informací v příspěvcích novinářů se tak významně zvyšuje.

Přechod na blogovací model je výhodou pro menší a střední firmy. Vizuálně totiž smazává rozdíl mezi nimi a velkými korporacemi. Protože nelze předpokládat, že stránky menších firmem budou žurnalisty sledované stejně jako korporací, je nutné přistoupit k aktivnějšímu šíření obsahu na sociálních sítích.

-ptv-