ShopRoku: Nejoblíbenější je Alza, udržitelným je Elis design

pondělí, 15. dubna 2024, 06:55 Aktuality, Retail MediaGuru

Heureka.cz vyhlásila vítěze soutěže ShopRoku. Nejoblíbenějším e-shopu je Alza.cz, speciální cenu získalo hračkářství Hugo chodí bos. 

Z vyhlášení Shop Roku 2023, zdroj: Heureka

Z vyhlášení Shop Roku 2023, zdroj: Heureka

Už popatnácté vyhlásil nákupní rádce Heureka.cz vítěze soutěže ShopRoku, rozhodla o nich odborná porota i zákazníci. Nejoblíbenější je český e-shop Alza.cz, speciální cenu Heureky získalo české hračkářství Hugo chodí bos, udržitelným e-shopem roku je Elis design. Výhercem kategorie Visa Special Award pro e-shopy zapojené do Heureka Marketplace je Mall.cz. Ocenění za kvalitu získal Knihobot.cz. 

„Soutěž ShopRoku už 15 let v řadě oceňuje e-shopy, které nabízejí zákazníkům nejlepší služby. Za ty roky se některé e-shopy v naší anketě umisťují opakovaně na nejvyšších příčkách, ty by měly sloužit jako inspirace ostatním. Téměř každý rok ale objevíme i méně známý e-shop, který je často úzce specializován na konkrétní zboží, a o to pečlivěji budují svou základnu zákazníků, o kterou poté pečují,” říká k soutěži ShopRoku David Chmelař, generální ředitel Heureka Group.

O vítězi Ceny popularity rozhoduje v hlasování každý internetový uživatel, který může dát svůj hlas až třem e-shopům. Vítězem se stala Alza, která tak po roce vystřídala e-shop Lidlu. V jednotlivých sekcích zvítězil například e-shop s módou a doplňky Cityzenwear.cz nebo Ruzovyslon.cz s erotickým zbožím. 

Cenu kvality, kterou získává e-shop na základě zkušeností a recenzí od zákazníků, získal online antikvariát Knihobot.cz, který vyhrál i v předchozích dvou ročnících. Dalšími výherci v konkrétních kategoriích se stal například prodejce výpočetní a telekomunikačni techniky Mironet nebo obchod s auto-moto zbožím Motora.

Už potřetí se výherců dočkala kategorie oceňující e-shopy s udržitelným způsobem podnikání. „Z obchodů, které mají náš certifikát Udržitelný e-shop, vybere porota tři nejlepší. Letos se do top 3 dostal online obchod fair trade kosmetikou a bio potravinami Purity Vision, online tržiště s farmářskými produkty Scuk a výhercem je Elis design, vyrábějící montessori hračky a dřevěný nábytek do dětských pokojíčků,” hodnotí Chmelař.  

Zlaté ocenění Visa Special Award pro online tržiště získal  Mall.cz, který si vyměnil umístění s Eldum.cz. Dalším finalistou byl OnlineShop.cz

Cenu Heureky, která oceňuje e-shopy za jejich příběh či sociální přesah, získalo hračkářství Hugo chodí bos, které nabízí produkty výhradě z České a Slovenské republiky. Odborníky zaujal nejen svou snahou vrátit vkusné hračky na trh a budováním komunity. Druhé místo si zasloužil projekt Systers, který v péči o zdraví bere ohledy na individualitu a unikátnost žen. Ocenění patří i Czechdesign Shop, který na jednom místě nabízí výrobky českých designerů. 

-stk-