Šéfem PNS je Petr Novák, zástupce akcionáře Mafry

úterý, 02. června 2015, 12:04 Tisk MediaGuru

Distribuční společnost PNS zvolila nového generálního a finančního ředitele.

V návaznosti na páteční valnou hromadu První novinové společnosti (PNS) jmenovala firma nového předsedu představenstva a místopředsedu představenstva. Předsedou představenstva a generálním ředitelem PNS se stal Petr Novák, místopředsedou představenstva a finančním ředitelem František Čermák. Cornelis Antonius van der Kolk, člen představenstva, zastává nově zřízený post strategického ředitele. Všichni jmenovaní se zároveň stanou statutárními zástupci v dceřiné společnosti PNS Grosso, uvedla společnost v oficiálním oznámení.

„Nové představenstvo společnosti bylo akcionáři vybráno s ohledem na jejich dlouhodobé manažerské zkušenosti a znalosti trhu,“ oznámila PNS. Petr Novák má mít dlouholetou manažerskou praxi v oblasti logistiky a distribučních procesů. Novák je od roku 2013 generálním ředitelem společnosti AGF Food Logistics, která patří do skupiny Agrofert. Je tak zástupcem společnosti Mafra ve vedení PNS. Mafra patří k jednomu z hlavních akcionářů společnosti PNS.

Petr Novák
Petr Novák

František Čermák má zkušenosti z finanční oblasti, kde zastával vedoucí pozice v bankovní i korporátní sféře. V současnosti pracuje ve společnosti Warren Partners, prošel ale i společnostmi Česká spořitelna, Techo, Agrofert, Česká rafinérská, Deutsche Bank či Citibank. Podle neoficiálních informací byl do vedení PNS nominován společností Czech News Center, dalšího z významných akcionářů.

František Čermák
František Čermák

Cornelis Antonius van der Kolk pracoval v řídících a poradenských funkcích tuzemských i zahraničních vydavatelství. V letech 2002-2003 byl i jednatelem vydavatelství Sanoma Media Praha, v posledních letech měl pracovat pro Bauer Media v Rusku. Podle našich informací byl nominován právě společností Bauer Media.

Cornelis Antonius van der Kolk
Cornelis Antonius van der Kolk

Nejsilnějším akcionářem PNS je skupina Vltava-Labe-Press. Samotný vydavatel regionálních Deníků, firma VLP, má v PNS 26% podíl. Dalších 9 % vlastní Astrosat Media, ve které má VLP 51% podíl. Na skupinu VLP tak připadá 35% podíl. Má zástupce na pozici místopředsedkyně dozorčí rady. Stala se jí Lucie Kočí, členka představenstva a finanční ředitelka VLP.  Novým předsedou dozorčí rady se stal David Bregar (Czech News Center). Členy jsou pakl Alfred Heintze (Bauer Media) a Štěpán Košík (Mafra).

Akcionářská struktura PNS

Akcionari PNS

Na páteční valné hromadě odstoupili ze svých pozic dosavadní generální ředitel PNS a předseda představenstva Radomil Juda a finanční ředitel a místopředseda představenstva Pavel Borovka.  Radomil Juda v oficiálním prohlášení uvedl, že rozhodnutí je výsledkem generační obměny. "V První novinové společnosti jsem strávil přes polovinu svého života, konkrétně 35 let a z toho 15 let v jejích vedoucích funkcích, což si myslím, že není obvyklé," sdělil.

-mav-