Na příští olympiádu plánuje ČOV 15 až 20 parků

úterý, 27. září 2016, 07:46 Marketing MediaGuru

U příležitosti zimní olympiády v Pchjongčchangu chce ČOV mít 15 až 20 olympijských parků.

Měsíc po skončení letních olympijských her v Riu plánuje Český olympijský výbor (ČOV) své aktivity už na nadcházející zimní olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu. Oproti letošnímu roku, kdy fungovaly celkem čtyři olympijské parky, a to na Lipně, v Ostravě, Pardubicích a Plzni, uvažuje ČOV pro olympijský rok 2018 o sérii 15 až 20 parků po celé republice. „Tyto parky by však zdaleka velikostně nedosahovali parku na Lipně či na Letné. Jejich vznik by fungoval na principu franšízy, do propagace jednotlivých disciplín by byly opět zapojeny sportovní svazy,“ popsal Marek Tesař, marketingový ředitel ČOV. 

Olympijské parky by měly vzniknout podle spádových oblastí po celé republice. Jejich cílem by bylo opět přiblížit návštěvníkům olympijské sporty a přivést děti ke sportovním aktivitám. „Stále to ale musí být finančně udržitelný projekt. Pokud bude nějaká oblast spíše na ledové sporty, nebudeme tam zbytečně tlačit sporty sněhové,“ vysvětlil předseda ČOV Jiří Kejval. 

Podle Marka Tesaře mají o zimní olympijské parky už nyní zájem ty kraje, které se zapojily do olympijské aktivace letos. Zmíněné čtyři parky dosáhly dohromady hranice milionu návštěvníků, kteří si mohli vyzkoušet celkem 52 sportů. Podle výzkumu MillwardBrown byl nejčastějším důvodem pro návštěvu parku ukázat dětem olympijské sporty a zasportovat si. Až 76 % návštěvníků tvořily rodiny s dětmi.

Olympijské parky představují také možnost k marketingovému zapojení olympijských partnerů. Letos připravili oficiální národní i mezinárodní sponzoři 33 aktivací. „Návštěvníci nejvíc zaznamenali značky, které pro ně připravily sportovní vyžití. Ať už šlo o závod v běhu na padesát metrů od Škoda Auto, arénu pro plážové sporty v případě T-Mobile, paddleboardy od ČEZ nebo možnost vyzkoušet si surfování, které připravila Česká spořitelna,“ doplnil Marek Tesař. 

O zapojení olympijských partnerů do olympijského parku na Lipně se můžete dočíst zde.

Kromě olympijských parků na území České republiky připravuje ČOV také interaktivní manuál pro organizaci sportovních parků v Evropě. Od Evropské unie na to získal podporu ve formě grantu Erasmus+. Do projektu se zapojí národní olympijské výbory z Belgie, Chorvatska, Francie, Finska, Itálie, Nizozemí a Rakouska, koordinace bude probíhat z Česka.

-stk-