Nova: Test DVB-T2 odhalil technické problémy

úterý, 15. listopadu 2016, 15:56 TV MediaGuru

Kódování HEVC údajně není optimální pro stávající SD formáty, zjistila v létě Nova.

Přechod na vyšší digitální standard DVB-T2 může přinést zhoršenou kvalitu obrazu, pokud by televize významně neinvestovaly do rozšíření datového toku. Kódování HEVC, které má být standardem v terestrickém vysílání DVB-T2, podle zjištění televizní skupiny Nova z letošního léta nepodporuje stávající formáty, resp. tyto formáty mají sníženou kvalitu. Na konferenci Mediální reflexe 2016, která se koná v úterý a ve středu v Telči, to uvedl technický ředitel CET 21 Josef Uher.

„Veškerý natočený obsah všech televizních stanic je vyráběn s prokladovaným řádkováním. Abychom nabídli progresivní verzi, museli bychom kompletně investovat do výměny vysílacích pracovišť a střižen, což by jen v našem případě obnášelo zhruba jednu miliardu korun,“ popsal Uher. Jako řešení proto navrhuje využívat stávající kodér MPG-4 pro SD formáty. „Neříkám, že se má HEVC zrušit, ale přechod na progresivní výrobu udělejme postupně. Nechme MPG-4 pro SD formáty, pro HD formáty HEVC,“ dodal.

Pavel HanušČeské televize připustil, že i veřejnoprávní televize na tento problém narazila. Vývoj podle jeho slov směřuje k výrobě progresivního formátu. Zatím se ale detailněji nezabývala tím, jak nejlépe si s touto situací poradit. „Uvidíme, do jaké míry se podaří stávající vysílání realizovat. Nepočítáme, že by šlo zainvestovat do roku 2020 tak, abychom měli progresivní formát,“ řekl Hanuš. Pro ČT je ale nutnější potřebou mít pro přechod na DVB-T2 legislativní jistotu. Zákon totiž předepisuje ČT doručit vysílání minimálně 95 % obyvatelům ČR.

Přechod na DVB-T2, který si celkově vyžádá náklady až ve výši 1 mld. Kč, má být realizován prostřednictvím tří přechodových sítí (dvě celoplošné: Česká televize, České Radiokomunikace a jedna regionální síť) a má být kompenzován z radiokomunikačního účtu. Marcel ProcházkaČeských Radiokomunikací (ČRa) uvedl, že ČRa chtějí dokončit výstavbu své celoplošné přechodové sítě do konce roku 2017. Souběžné vysílání stávajícího DVB-T vysílání a vysílání v novém standardu DVB-T2 by mělo trvat dva roky (2018-2020).

Ztráta pokrytí v případě neúspěšného přechodu na DVB-T2 má být významná. Stanice České televize, které vysílají v multiplexu 1, by ztratily 43 % svého terestrického pokrytí. Komerční stanice vysílající v multiplexu 2 by ztratily 50 % pokrytí a stanice v multiplexu 3 dokonce 76 % pokrytí.

Přechod na DVB-T2 by měl být v Česku ukončen 1. únoru 2021. Podle Jiřího DuchačeČeského telekomunikačního úřadu by bylo ideální, pokud by se přechod podařilo ukončit už na jaře 2020.  Na konci letošního roku, nebo na začátku roku 2017 by měl Evropský parlament vydat závazné rozhodnutí o uvolnění pásma 700 MHz, který mají začít využívat mobilní operátoři a kvůli kterému se celý proces přechodu na DVB-T2 připravuje. K samotnému uvolnění pásma 700 MHz by mělo dojít k 30. červnu 2020. Stávající digitální příjem DVB-T tím přestane přijímat 40 % obyvatel České republiky.

Televizní diváci se do roku 2020 nemusejí obávat ztráty terestrického digitálního vysílání. Poté ale bude nutné vlastnit TV přijímač, který dokáže přijímat DVB-T2. Tyto televizní přístroje se už v Česku prodávají, diváci by se ale měli ujistit, že prošly certifikací Českých Radiokomunikací.

-mav-