ČRa: DVB-T2 vyjde operátory a stát na miliardu

středa, 27. ledna 2016, 10:04 TV MediaGuru

Přechod z DVB-T na DVB-T2 by měl stát podobně jako přechod z analogového na digitální vysílání.

Přechod na nový standard digitálního terestrického TV vysílání DVB-T2 bude stát podle odhadu Českých radiokomunikací (ČRa) přibližně miliardu korun, tedy stejně jako přechod z analogového na digitální vysílání, který byl završen před třemi lety. Jedná se jen o náklady na straně operátorů sítí a státu, výlohy budou však i na straně televizních diváků – odhadem by se měly pohybovat na úrovni pěti miliard korun. „Počítáme s tím, že zhruba dvě třetiny nákladů budou na straně operátorů sítí, jedna třetina by měla být na straně státu, který musí zajistit řízený přechod. Jeho hlavní role spočívá v informační kampani,“ uvedl na setkání s novináři Marcel Procházka, ředitel pro regulaci společnosti České radiokomunikace.

Proces přechodu na DVB-T2 je plánován na období čtyři a půl let. Pro plynulost kromě stávajícího vysílání DVB-T, které běží na čtyřech sítích, budou zprovozněny ještě dvě přechodové sítě DVB-T2. Od roku 2021 by měla zůstat již jen DVB-T2. „Pro televizního diváka by měl být přechod co nejméně komplikovaný. Nebude muset měnit anténu ani její směřování. Zároveň počítáme s výraznou přirozenou obměnou televizních přijímačů,“ dodal Procházka.

Předpokládaný způsob přechodu na DVB-T2
Předpokládaný způsob přechodu na DVB-T2

Přechod na nový standard DVB-T2 je podle vyjádření zástupců televizních stanic i operátorů vynucený. Pokud ale má být v Česku zachováno digitální terestrické vysílání, není podle nich jiné volby. K migraci ze stávajícího DVB-T na DVB-T2 dochází z důvodu uvolnění části frekvenčního pásma 700 MHz pro mobilní operátory. Právě pásmo 700 MHz je teď využíváno pro televizní terestrické vysílání. Pokud by nedošlo k přechodu na vyšší standard DVB-T2, nemohly by v budoucnu vysílat všechny stávající televizní kanály. Protože terestrická platforma je v Česku dominantním zdrojem příjmu televizního signálu, hrozí až 60 % populace, že o televizní vysílání přijde.

CRa_700MHz
Ohrožení TV příjmu při odnětí pásma 700 MHz, zdroj: ČRa

V souvislosti s nuceným přechodem na DVB-T2 budou operátoři sítí žádat určité kompenzace. „Chceme však jen zaplacení inkrementální části investic, které souvisí s přechodem. Samozřejmě nežádáme kompletní pokrytí investic,“ doplňuje Procházka. Jedním zdrojem financování je využití prostředků Radiokomunikačního účtu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Přechodu na DVB-T2 se dotklo i úterní veřejné slyšení v Senátu, kde mj. zaznělo, že by bylo vhodné přijmout ještě letos na jaře strategii přechodu na standard DVB-T2 tak, aby se ke konci letošního roku začalo s výstavbou sítí. Součástí této strategie, která je nyní v mezirezortním připomínkovacím řízení, by měla  být také certifikace televizních přijímačů. Samotná výstavba sítě by pak mohla být dokončena v roce 2018 a v roce 2019 by mohla začít informační kampaň k přechodu na nový typ terestrického vysílání. Definitivní přechod z DVB-T na DVB-T2 by nastal v letech 2020/2021. „Většinu nákladů na přechod na DVB-T2 ponese divák, odhaduje se, že to bude 5 mld. Kč,“ řekl v Senátu Pavel Hanuš z České televize.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer považuje za důležité, aby se v Česku začaly prodávat televizní přijímače připravené na příjem DVB-T2. Podle jeho slov je potřeba mít jistotu, že budou synchronizované právě pro vysílání DVB-T2. Pokud by se podařilo schválit harmonogram přechodu letos na jaře, mohlo by vysílání v DVB-T2 začít v roce 2018. „To znamená, že souběžné vysílání DVB-T a DVB-T2 by trvalo tři roky. Čím delší ta doba bude, tím lépe,” řekl v úterý šéf Radiokomunikací. Znovu přitom zopakoval, že pro ČRa je důležité vědět, jak bude celý přechod financován a jaké budou mít operátoři záruky. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) souběžné vysílání odhaduje dokonce na 4,5 roku.

-stk-, -mav-