Bohéma půjde v nedělním prime-time od 15. ledna

středa, 21. prosince 2016, 08:30 TV MediaGuru

Česká televize představila svou další novinku do vysílání v novém roce 2017.

Osudy českých filmových legend a příběh barrandovského studia, kterým prošly dějiny, líčí šestidílná minisérie Bohéma. Příběh, který začíná v období před Mnichovskou dohodou a končí v roce 1953, natočil podle scénáře Terezy Brdečkové Robert Sedláček, který do hlavních rolí obsadil Michala Dlouhého, Vladimíra Javorského, Sašu Rašilova, Judit Bárdos, Davida Novotného a další. Bohéma se na obrazovkách ČT1 objeví poprvé 15. ledna a zaujme tak prostor v hlavním nedělním vysílacím čase.

„Dnes už legendární herci tehdy byli vystaveni obrovskému tlaku ze stran nacistických a později komunistických vládců. Někdo to přečkal se ctí, jinému to zlomilo charakter. Bohéma je příběhem o srážce moci s kumštem,“ uvedl kreativní producent Bohémy Jan Štern. „Bohéma by měla pomoci odpovědět na otázku, jak je možné, že se jedna země a jeden národ za pouhých patnáct let tak strašně změní z hrdé demokracie v ustrašenou totalitní společnost,“ dodává autorka scénáře Tereza Brdečková.

Bohéma je další novinkou České televize pro příští rok, kterou nabídne hned od ledna 2017. Na začátku nového roku se také představí seriál Svět pod hlavou (od pondělí 2.1. 2017), komediální Trpaslík (rovněž od 2.1. 2017, ještě před tím bude ale k dispozici v internetovém iVysílání), páteční večery jsou vyhrazeny novince Četníci z Luhačovic a novinkou ve vysílání ČT2 je také skečový pořad Nádarží (od 4.1. ve 22:00).

Příběh Bohémy

Arnošt Žák (Michal Balcar/Ondřej Pavelka), dlouholetý barrandovský scenárista a dramaturg, vypráví dceři o svém životě a lidech, které potkal. Jeho příběh začíná v září 1938, kdy se zamiloval do pražské Němky, herečky Lili Krallové (Judit Bárdos). Jejím prostřednictvím se otevírají příběhy hlavních protagonistů Bohémy: Zdeňka Štěpánka (Michal Dlouhý) a jeho ženy Eleny (Lenka Vlasáková), Vlasty Buriana (Vladimír Javorský) se starostlivou manželkou Ninou (Gabriela Míčová), Oldřicha Nového (Saša Rašilov) a jeho Alice (Gabriela Mikulková), Jaroslava Marvana (David Novotný), režisérů Otakara Vávry (Pavel Batěk), Václava Binovce (Petr Jeništa), Martina Friče (Petr Stach) nebo Jiřího Weisse (Václav Jiráček). V neposlední řadě také majitele Lucernafilmu Miloše Havla (Jaroslav Plesl).
Judit Bárdos a Vladimír Javorský v cyklu Bohéma. Foto: Česká televize
Judit Bárdos a Vladimír Javorský v cyklu Bohéma. Foto: Česká televize

-mav-