Provozovatelé by se měli postavit duopolu na internetu

středa, 19. dubna 2017, 12:25 Internet & Mobil MediaGuru

V Praze se ve středu koná další ročník internetové konference Internet Advertising Conference.

Internetové provozovatele stále více ohrožuje sílící duopol společností Google a Facebook. Možnosti získávat internetové příjmy z prodeje reklamy se tak snižují, zaznělo ve středu na pražské internetové konferenci IAC 2017.

Jak uvedl Filip Kuna ze společnosti Strossle, v současnosti je 97 % internetových uživatelů na sociálních sítích. Z toho 66 % uživatelů využívá Facebook a 44 % považuje sociální sítě za hlavní zdroj zpráv. Publikum je tak rozdrobeno na různých sociálních sítích, což provozovatelům ztěžuje možnosti jeho monetizace. „Pro zadavatele reklamy jsou Facebook a Google atraktivnější, protože mají větší zásah. Provozovatelé jsou stále závislejší na sociálních sítích, podíl přímé návštěvnosti klesá. Zásah pro vydavatele se snižuje, generuje se méně peněz,“ popsal Kuna.

Publisheři by tak měli podle názoru Filipa Kuny spolupracovat a na základě algoritmů vytvářet personalizovaný obsah tak, aby data zůstávala pod jejich kontrolou. „Publisheři by měli personalizovat zážitek, neměli by využívat nucený push marketing a uživatele zahlcovat vtíravou reklamou. Měli by vzájemně spolupracovat a obsah sdílet na svých platformách. Pokud publikum nemáte, ale mají ho sociální sítě, nemůžete ho monetizovat,“ nastínil.

Také Constantine KamarasIAB Europe zmínil ve své úvodní prezentaci jako jeden z trendů vývoje internetového trhu rostoucí sílu Facebooku a Googlu. „Duopol je třeba řešit. Je paradoxní, že pluralistické internetové médium skončí v oligopolním uspořádání větším, než je novinový nebo televizní byznys. Ten je přitom kvůli vysokým vstupním nákladům méně přístupný,“ uvedl. Kamaras se navíc domnívá, že provozovatelé budou muset zpoplatňovat alespoň část internetového obsahu, aby si zajistili potřebné příjmy.

Společnosti Google a Facebook mají v letošním roce posílit svoji dominanci na trhu digitální online reklamy. Podle nedávné předpovědi eMarketeru má Google potvrdit svou pozici jedničky na trhu digitální online reklamy v USA. eMarketer odhaduje, že svůj podíl zvýší na téměř 41 % veškerých amerických digitálních reklamních investic, jeho doménou je reklama ve vyhledávání. Facebook na druhé straně zvyšuje podíl na trhu display reklamy. Podle eMarketeru má v letošním roce navýšit příjmy z display reklamy na americkém trhu o více než 30 %.

-mav-

Foto: Internet Info