Nejsilnějším mezi čtenáři je CNC před VLM a Mafrou

úterý, 16. května 2017, 11:35 Tisk MediaGuru

Trojice nejsilnějších vydavatelů podle počtu čtenářů se zatím nemění.

Mediální společnost Czech News Center (CNC) je nadále nejsilnější vydavatelskou skupinou na českém trhu z pohledu čtenářského zásahu. Svými tituly celkově osloví 3,339 mil. čtenářů. Ukazují to nová data výzkumu čtenosti Media projekt za čtvrté čtvrtletí 2016 a první čtvrtletí 2017. Do portfolia CNC patří mimo jiné deníky Blesk, Aha! a Sport se svými suplementy a nedělními verzemi, magazíny Reflex, ABC, Svět motorů nebo časopisy spojené se značkou Blesk (Blesk pro ženy, Blesk Hobby, Blesk Zdraví, Blesk vaše recepty atd.).

Do celkového výsledku CNC ale není započítán dosah titulů, které jsou vydávány pod společností CN Invest. Jde o tituly, které mediální skupina Daniela Křetínského a Patrika Tkáče loni získala od společnosti Mladá fronta (deník E15, časopisy Moje psychologie, Dieta, Sluníčko Mateřídouška, Maminka, Betynka, Formen, FOOD, Lidé a země aj.). Počet čtenářů titulů CN Invest představuje 747 tisíc čtenářů, čímž celkový dosah skupiny CNC ještě navyšuje.

Druhým největším vydavatelstvím z pohledu čtenářského zásahu je skupina Vltava Labe Media, která je vydavatelem regionálních deníků Deník, řady regionálních týdeníků a také širokého portfolia magazínů (televizní programové časopisy TV mini, TV Star, TV mini, TV expres, tradiční tituly Vlasta, Týdeník Květy, společenské Story, Překvapení, Glanc, dále Gurmet, Kondice nebo Dům a zahrada). Tituly VLM celkově osloví 2,791 mil. čtenářů.

Třetím největším z pohledu čtenářského zásahu je skupina Mafra, vydavatel deníků MF Dnes, Lidové noviny a Metro, řady suplementů nebo časopisu Téma a týdeníku 5 plus 2. Celkový zásah je 2,426 mil. čtenářů.

Pětici nejsilnějších tuzemských vydavatelů podle počtu lidí, které oslovují svými tituly, uzavírají vydavatelé magazínů Bauer Media a Burda Praha. Bauer Media, vydavatel titulů společenských, programových či pro ženy, má dosah 2,231 mil. čtenářů. Tento výsledek obsahuje i dosah titulů Bauer Media Praha, pod kterou jsou vydávány tituly bývalé Stratosféry (Cosmopolitan, Esquire, Harper‘s Bazaar aj.).

Na hranici milionu čtenářů se pak pohybuje vydavatelství Burda Praha, které svými tituly osloví podle výzkumu Media projekt 994 tisíc čtenářů. Burda je vydavatelem lifestylových časopisů, časopisů pro ženy či hobby titulů (např. Elle, Marianne, Apetit, Marianne Bydlení, svět ženy, Joy, Katka, Elle Decor nebo Marianne Venkov a Styl).

Společnost Czech News Center má na tiskovém trhu z pohledu počtu čtenářů největší podíl nejen na trhu celkem, ale i v rámci jednotlivých médií, tedy mezi deníky i časopisy.

Pořadí vydavatelů podle počtu oslovených čtenářů celkem (tis. osob)

Zdroj: Media projekt, 4Q/2016+1Q/2017, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark
Zdroj: Media projekt, 4Q/2016+1Q/2017, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

Podíl vydavatelů na čtenářském trhu celkem

Zdroj: Media projekt, 4Q/2016+1Q/2017, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark
Zdroj: Media projekt, 4Q/2016+1Q/2017, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

Podíl vydavatelů na čtenářském trhu - deníky

Zdroj: Media projekt
Zdroj: Media projekt 4Q/2016+1Q/2017, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

Podíl vydavatelů na čtenářském trhu - časopisy

Zdroj: Media projekt
Zdroj: Media projekt 4Q/2016+1Q/2017, Unie vydavatelů, Median, Stem/Mark

-mav-