Rich formáty zvyšují podíl v online kampaních

čtvrtek, 08. června 2017, 11:10 Internet & Mobil MediaGuru

Rich media formáty dosahují podle zprávy Gemius vyšší CTR než klasické bannery.

Česká republika má druhý nejvyšší podíl rich media formátů v online kampaních v regionu střední a východní Evropy (CEE). Tyto reklamy dosahují také více než polovinu všech impresí (53 %). U rich media bannerů byla zaznamenána vysoká míra prokliku na mobilních zařízeních – na tabletech 2,4 % a na smartphonech 2,07 %. To má být o 0,5 % více než v první polovině roku 2016. Data přináší zpráva AdMonitor od společnosti Gemius.

Podle zprávy došlo v mnoha státech k nárůstu popularity multimediálních reklamních formátů (video, audio a animace). Největší podíl rich media formátů byl zaznamenán na Ukrajině (46,4%) a v České republice (45,6 %), naopak nejnižší v Lotyšsku (15,8 %). Na Slovensku obsahuje rich media více než pětina kampaní. Investice do multimediálních formátů mohou také zvýšit počet klikání na reklamy – na všech analyzovaných trzích je míra prokliku u tohoto typu reklamy vyšší než u klasických bannerů. Roste rovněž podíl kliknutí z mobilních zařízení, nárůst byl zaznamenán především u smartphonů.

Mezi uživateli v regionu CEE nejvíce klikají na online reklamy Ukrajinci a Turci (míra prokliku kolem 1 %), průměrná míra CTR v České republice se podle zprávy pohybuje na úrovni 0,52 %.

Srovnání průměrné míry CTR v regionu CEE (%), 2H 2016

Zdroj: AdMonitor, Gemius
Zdroj: AdMonitor, Gemius

Zpráva monitoruje trendy v online reklamě ve dvanácti státech regionu CEE v druhé polovině roku 2016. Jedná se především o demografické údaje uživatelů oslovených reklamou, nejpoužívanější reklamní formáty, přistup k reklamě z jednotlivých zařízení či CTR pro jednotlivé státy, zařízení a segmenty trhu a mnoho dalších.

ČR: Podíl typů bannerů na impresích (%)

Zdroj: Admonitor, Gemius
Zdroj: Admonitor, Gemius

ČR: Vývoj CTR podle typu bannerů (%), 2014-2016

Zdroj: Admonitor, Gemius
Zdroj: Admonitor, Gemius

ČR: Podíl typů bannerů podle zařízení (%)

Zdroj: Admonitor, Gemius
Zdroj: Admonitor, Gemius

ČR: CTR podle zařízení a typu banneru

Zdroj: Admonitor, Gemius
Zdroj: Admonitor, Gemius

-mav-