Čisté investice do rádií ve druhém čtvrtletí zpomalily

středa, 09. srpna 2017, 14:30 Rádio MediaGuru

Na vývoj ve druhém čtvrtletí měl vliv nižší objem od mediálních agentur, říkají provozovatelé.

Čistý objem investic směřovaných do nákupu rozhlasové reklamy dosáhl za období prvního letošního pololetí celkem 772 mil. Kč, což bylo o 1 % více než ve stejném období loňského roku. Provozovatelé rádií ve středu oznámili, že celkový objem čistých rádiových investic ve druhém čtvrtletí 2017 představoval 486,6 mil. Kč. Bylo to stejně jako v druhém loňském čtvrtletí (+0,1 %). V čistých cenách tak rozhlasový trh letos roste jen velmi mírně.

Jak je vidět z grafů níže, o letošní růst rádií se zatím zasloužilo především první čtvrtletí. "Agenturní trh klesal, přímý prodej a regionální trh významně rostl. Ve druhém čtvrtletí se tak zvýšil odstup přímého prodeje od agenturního," popsali vývoj provozovatelé rádií. Za rostoucí sektory označují auto moto, státní správu, maloobchod a elektroniku, naopak klesají segmenty finance a doprava.

Objem čistých investic v rádiích (mil. Kč), 1Q+2Q/2016 a 2017

Zdroj: SKMO
Zdroj: SKMO

Čtvrtletní meziroční vývoj 2015-2017 (%)

Zdroj: SKMO
Zdroj: SKMO

Přehled čistých rádiových investic vychází z expertního odhadu všech hlavních hráčů na trhu rádiové reklamy: Radiohouse, Radio United Services a Český rozhlas. Čisté investice vyjadřují objem v ceníkových cenách očištěný o slevy a bartery. Nejsou odečteny bonusy agentur, zastupitelství či obchodníků. Údaje jsou založeny na fakturovaných objemech, nikoli odvysílaných.

-mav-