Studie: Barter stále vede v influencer marketingu

úterý, 22. srpna 2017, 16:50 Marketing, Výzkum MediaGuru

Více než polovina marketérů preferuje při spolupráci s influencery barter před finanční odměnou.

Při zapojení influencerů v kampani, čehož v českém prostředí využívá téměř polovina firem, dává více než polovina marketérů (62 %) přednost barterové platbě před finančním honorářem. Většina z nich rovněž upřednostňuje spolupráci na dlouhodobé bázi. Vyplývá to z aktuální studie „Influenceřiagentury Ogilvy & Mather.

U jednorázové spolupráce je 30 % marketérů ochotno vyplatit influencerovi až 50 tisíc korun a naopak 22 % se raději pohybuje na hranici pěti tisíc. Téměř pětina dotázaných (18 %) je ochotno překročit u honoráře částku 100 tisíc korun.

influenceri_honorar
Odpovídali pouze respondenti, kteří uvedli jako preferenci honorář. (Zdroj: studie Influenceři)

Podle téměř čtvrtiny marketérů by měl influencer mít více než stotisícový dosah, tedy průměrný počet views. Pouze 2 % respondentů rozeznávají i mikroinfluencery. Největší slovo mají youtubeři, bloggeři a celebrity. V očích dotázaných marketérů je nejznámějším českým influencerem Leoš Mareš, aktivní především na Instagramu. Na YouTube se mezi nejznámější řadí Jirka Král a Shopaholic Nicol, dále se mezi známé influencery dostal i Andrej Babiš, Jaromír Jágr či Miloš Zeman.

Respondenti spontánně jmenovali jednoho až pět influencerů. (Zdroj: studie Influenceři)
Respondenti spontánně jmenovali jednoho až pět influencerů. (Zdroj: studie Influenceři)

Za nejvhodnější formu spolupráce s influencery považují marketéři recenze či doporučení. Za stěžejní považují autentičnost influencerovy reakce. Mezi nejdůležitější faktory při rozhodování o zapojení influencerů patří zejména specifická cílová skupina a relevantnost influencera ve vztahu k produktu.

procvyuzivateinfluencery
Respondenti označili 1–2 možnosti. (Zdroj: studie Influenceři)

Spolupráce s influencery v sobě skýtá také potenciální rizika. Více než polovina respondentů (65 %) se při zvažování spolupráce s influencery obává nízké míry kontroly nad kvalitou a obsahem výsledného výstupu. Dalším velkým strašákem je lidský faktor (44 %), který může kromě výsledku negativně ovlivnit už samotné úvodní jednání o zakázce. Marketéři také považují za nedostatečné současné způsoby měření dosahu influencerských výstupů (40 %).

Respondenti označili 1–2 možnosti. (Zdroj:
Respondenti označili 1–2 možnosti. (Zdroj: studie Influenceři)

-stk-