Tisková konference: TV vs. Online

čtvrtek, 01. ledna 1970, 01:00 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Mediální agentura OMD Czech v minulých měsících prováděla zcela unikátní testy využití internetu jako nosiče pro TV spot. Cílem bylo porovnání efektivity obou cest za srovnatelných podmínek.

Ve spolupráci s klientem SONY a internetovými servery Seznam.cz, Centrum.cz a iDnes.cz byla spuštěna kampaň zaměřená na propagaci TV Bravia. V rámci korektnosti výzkumu byl použit  TV spot, který ještě neběžel v žádném jiném médiu. Tento spot byl zkonvertován a nasazen na frekventované pozice o rozměrech 300*300 a 300*250 pixelů.

Po skončení kampaně byl, za pomoci unikátního systému OMD snapshot a měřícího systému Gemius, proveden sběr dat a následně jejich vyhodnocení. Pro srovnání s efektivitou průměrné TV kampaně měřené stejným systémem, byl použit model porovnávání počtu zásahů, naměřené awareness a cen.

Na základě srovnání počtu zásahů nutných k vytvoření jednoho bodu awareness se došlo k závěru, že je pro internet nutné vytvořit o 54 % více kontaktů než v TV, naopak cena v TV je o 81 % vyšší než cena na internetu. Z tohoto porovnání pak ve výsledku plyne, že každá koruna Gross využitá na internetu byla 1,2 efektivnější než v TV. V současné době pokračuje výzkum dalšími testy, zobecňujícími jeho výsledky.

-red-