Beware of Facebook

pondělí, 27. dubna 2009, 14:37 Internet & Mobil MediaGuru

Nedávno jsme s kolegy vedli bouřlivé diskuze na téma bezpečnosti tohoto vyrůstajícího fenoménu. Tématem nebyly konspirace, co s daty dělá CIA, ex-KGB a další, ale jaká rizika s sebou nesou Vámi přidaní přátelé, tagování, atp..

Tábor lidí se prakticky rozdělil na dvě skupiny. Ti, kteří jsou ochotni tato určitá rizika podstoupit (protože užitek ze služby je vyšší) a ti jež se v rámci bezpečnosti od těchto služeb raději drží zpátky. Pravdu mají (jak už to bývá) obě strany. Na jednu stranu je Facebook plný osobních informací, které je možné za určitých okolností zneužít (nebo se některé nehody můžou stát i zcela neúmyslně) - na druhou stranu vyhýbat se všemu, kde je nějaké riziko, by znamenalo bát se přejít silnici, zahrát si fotbal, o jízdě autem nemluvě. Takže jste-li na Facebooku každý den a nehodláte se ho vzdát, netřeba vše mazat a jakkoliv panikařit. Pro začátek stačí projít si nastavení účtu a pozorně určit, co ostatní uživatelé mohou a co již může nepříznivě zasáhnout do Vašeho soukromí. Důležitá je i zvýšená opatrnost při náboru nových "přátel."

Jako příklad k tomuto bych zmínil malý test, který jsem spáchal na svých kolezích (tímto se jim ještě jednou omlouvám - šlo o vědecký výzkum;). Stačilo si na Facebooku založit fiktivní účet pod jménem šéfa a všichni bezhlavě akceptovali mou žádost o přidání mezi jejich přátele. Zjistit si jméno Vašeho nadřízeného nebo Vašich spolužáků (např. na Spoluzaci.cz) nemusí být těžké ani pro někoho úplně cizýho. Proto přidávání přátel nebo jejich případne omezení (pomocí nastavení) věnujte zvýšenou pozornost. Štěstí přeje připraveným!

A pro ty z Vás, kteří patří k té "paranoidnější" skupině tu mám pěkné video;)