Condom Mob: kolik studentů se vejde do jednoho kondomu?

pátek, 18. prosince 2009, 12:47 Outdoor MediaGuru

V předvánočním shonu nás zaujala kampaň týdne časopisu Cream. Italská charitativní organizace Cesviamo použila techniku flash mob, za tímto účelem přejmenovanou na Condom Mob.

Za účelem zvýšení statusu, propagace kondomů jako prostředku boje proti AIDS v Itálii, uspořádala na univerzitě ILUM v Miláně akci "Vejde se 100 studentů do velkého kondomu?" Jejím účelem bylo dostat co nejvíce studentů do velkého průhledného a nafukovacího kondomu.

Charitativní organizace nejprve vyvolala zájem na Facebooku a sama si dala za cíl dostat do obrovské nafukovací makety kondomu postaveného na akademické půdě sto studentů. Když lidé skutečně na univerzitu přišli, obdrželi kondom standardní velikosti a byli uvedeni do nafouknutého obrovského modelu kondomu - hráli tak vlastně roli spermatu. Jakmile byl model naplněn k prasknutí, z okna byl vyvěšen transparent s odhalením pravého charitativního pozadí celé akce.

Charitativní organizace tak využila módního trendu flash mobs.
Komentář MediaGuru: projevuje se zde obecný trend pronikání komerční komunikace do veřejného prostoru, zejména v oblasti Outdoorové reklamy se jedná o sílící trend.

Co je to flash mob?

Poprvé se podobné akce odehrály v létě 2003, jednalo se o sérii mobs (v tomto kontextu mob = srocení, dav, obklopit se). Byly to nekomerční happeningy - například 17.6.2003 se v New Yorku na Manhattanu se sešlo kolem dvou set lidí před obchodním domem Macy's, následně vyjeli po eskalátorech do jeho devátého patra, kde se nalézalo oddělení s koberci a shromáždili se okolo velkého koberce za $10.000. Pak se u prodavače dožadovali produktu "Love Rug." (Rug = kobereček, koberec). Poté pokojně obchodní dům opustili.

Mob Project No. 2
Byla to akce, která patřila do celé série flash mobs zvané Mob Project a více se o í dozvíte zde.

Postupně se podobné akce přirozeně staly nedílnou součástí komerčních komunikací, někdy ve více či méně pozměněné podobě. Letos se jako úspěšná prezentovala například akce T-Mobile v UK, Trafalgar Square atd. atd. Udělejte si názor sami...

T-Mobile Life for sharing

http://www.youtube.com/user/lifesforsharing

Nebo třeba Point Park University