Novinky VLP: Extra Deník, výpověď Mediaservisu a snížení portfolia na 71 deníků

úterý, 25. ledna 2011, 16:49 Tisk MediaGuru

Vydavatelství Vltava-Labe-Press vydá v únoru Extra Deník v nákladu 3 mil. výtisků. Zároveň hledá nový subjekt na distribuci předplatného a slučuje dva moravské deníky.

Vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP) přijde na začátku února s rozsáhlým inzertním projektem Extra Deník. Půjde o vydání titulu, který bude zdarma distribuován v nákladu 3 milionů výtisků do schránek obyvatel po celé republice. V takhle masivním nákladu nevychází v Česku žádný titul. VLP už má s tímto projektem zkušenosti na regionální úrovni. Letos se jej ale rozhodlo rozšířit na celostátní úroveň.

Projekt Extra Deník by měl v letošním roce vyjít čtyřikrát. Extra Deník bude vizuálně připomínat klasické vydání regionálního deníku včetně jeho názvu. Vyjde ve formátu A3 v rozsahu 12-16 stran. Otvírací téma bude společné pro všechny mutace (sčítání lidu), obsahovat ale bude také téma zpracované výhradně pro konkrétní region. Distribuci do schránek zajistí Česká pošta.

Větší spolupráce s Českou poštou?

Nelze přitom vyloučit, že Česká pošta bude s VLP spolupracovat i na distribuci předplatného. Jak totiž Mediaguru potvrdil generální ředitel VLP Miroslav Pavel, vydavatelství vypovědělo společnosti Mediaservis smlouvu na distribuci předplatného. V případě VLP to není nezanedbatelný objem, protože představuje cca 60 % celkového prodaného nákladu titulů Deník. Souhrnný průměrný prodaný náklad dosáhl vloni v listopadu 219 tis. výtisků. Výpovědní lhůta vyprší letos v létě. Vltava-Labe-Press si zatím nového dodavatele na distribuci předplatného nevybrala a situaci analyzuje. Možnost, že by se o distribuci postarala Česká pošta, ale nelze vyloučit.

O jeden deník méně

VLP pro letošní rok nemění cenu své celostátní inzerce, mírné změny v ceníku se odehrály na úrovni regionů. Do letošního roku vstoupilo VLP s portfoliem 71 deníků, což oproti loňskému roku znamená snížení o jeden deník. Na Moravě se totiž vydavatelství rozhodlo pro sloučení Přerovského a Hranického deníku – titul tak vychází pod názvem Přerovský a hranický deník.