ARBOinteractive má spornou soutěž pro mediální plánovače

úterý, 22. února 2011, 10:04 Internet & Mobil MediaGuru

Zastupitelství ARBOinteractive se uchýlilo ke sporné motivaci mediálních plánovačů. Nabízí dárkový poukaz na týdenní lyžařský zájezd za to, když objednají reklamu na Facebooku.

Společnost ARBOinteractive ve spolupráci s cestovní kanceláří NEV-DAMA vyhlásila soutěž „Objednej Facebook a jeď na hory!“. Vítěz soutěže má obdržet dárkový poukaz na týdenní lyžařský zájezd do italských Alp pro dvě osoby.

Soutěže se ale může zúčastnit jen ten, kdo objedná do konce května reklamní kampaň na homepage Facebooku. "Dárkový poukaz vyhraje ten účastník, jehož investice do facebookové reklamy bude v daném období nejvyšší. Hodnoty jednotlivých kampaní se sčítají," uvádí ARBOinteractive.

Mediaguru je toho názoru, že takovéto pobídky jsou neetické a přímou motivací plánovačů na výši alokovaných investic degradují podmínky na internetovém trhu.

„Rádi bychom touto soutěží podpořili prodej reklamy na sociální síti Facebook. Věřím, že je to skvělá motivace pro všechny media buyery, kteří se ještě nerozhodli, kam investovat rozpočty svých klientů,“ zdůvodnil soutěž Michael Štádler, obchodní ředitel společnosti ARBOinteractive.

Martin Šebesta, vedoucí OPera Digital, nákupní jednotky mediálních agentur skupiny Omnicom, považuje tuto aktivitu za nemístnou a za hranou poctivého obchodního styku. "Problém tkví v tom, že se zde konkrétní médium snaží 'odměnit' osoby rozhodující o konkrétní mediální investici, přičemž se nejedná o neadresné a k ničemu nezavazující poděkování za dosavadní spolupráci, ale naopak o snahu dosáhnout změny v nákupním rozhodnutí v přesně vymezeném období na základě možnosti získat cenu vysoké hodnoty," vysvětluje Martin Šebesta.