Japonská Sekai Camera přichází do střední Evropy

úterý, 01. února 2011, 14:07 Internet & Mobil MediaGuru

Jedna z nejpopulárnějších aplikací pro chytré telefony v Japonsku, Sekai Camera, přichází na středoevropský trh a připravuje se rovněž její kompletní lokalizace do češtiny.

Sekai Camera je takzvaný Augment reality (AR) Browser, neboli aplikace s rozšířenou realitou (prohlížeč rozšířené reality), umožňující lidem vkládat kamkoliv do prostoru (na základě GPS a dalších lokačních technologií) jakýkoliv vzkaz, obrázek, fotku, video, či zvuk. Ty se následně, při pohledu přes telefon, vznášejí v prostoru jako obláčky na místě, kam byly svým autorem vloženy. Stojíte-li tedy na ulici, můžete sledovat, jaké informace lidé na okolních místech zanechali, a existuje také možnost tyto vzkazy komentovat či kontaktovat jejich autory. Součástí aplikace jsou i hry na bázi augmentované reality.

„Nejedná se o klasický AR prohlížeč typu Layar nebo WikiTude, které většinou slouží k zobrazování informací z různých databází (například o firmách v okolí), ale o aplikaci, jejímž primárním cílem je zábava a komunikace s ostatními lidmi. Jedná se tedy o kombinaci social media a augmentované reality. Dále nabízí i napojení na Facebook či Twitter a vzkazy (fotky či jiné záznamy) tak rovnou uživatel může zobrazit ve svém profilu na sociální síti, včetně přesné polohy zobrazené na GoogleMaps. I díky tomuto se na japonském trhu drží na špici popularity“ říká Jan Poštulka, šéf internetové divize mediální agentury PHD, která se na lokalizaci aplikace do ČR podílí. „V současné době připravujeme českou verzi aplikace a vzhledem k tomu, že japonská infrastruktura je o 5 let před tou českou, snažíme se najít způsob, jak ulehčit přenos dat.“

Aplikace Sekai camera patří k nejúspěšnějším na východní polokouli. Získala cenu od společnosti Apple za nejlepší aplikaci pro iPhone na japonském trhu a umístila se mezi TOP 10 aplikacemi v celé Asii.

Aplikace je v současné době dostupná pro platformy iPhone (3GS a 4), iPad a platformy s operačním systémem Android (u výkonnějších modelů). Pro běh aplikace je nutné mobilní připojení k internetu (datový tarif).

Podívejte se na ukázku aplikace v ulicích Tokia...

Návod k použití Sekai Camera:

Stáhněte si aplikaci do svého zařízení standardně z AppStoru (iTunes) či Android Marketu (dle toho, jaké zařízení máte).

Po spuštění aplikace začne stahovat data z Vašeho okolí (což může chvíli trvat v závislosti na kvalitě signálu připojení). Skrz obrazovku (která začne zobrazovat prostor přes fotoaparát) uvidíte postupně vzkazy, fotografie, videa a další obsah vložený ve vašem okolí ostatními uživateli aplikace. Pro lepší orientaci jsou vzkazy vidět v horní liště jako tečky, aby uživatel věděl, že pro zobrazení vzkazu má zařízení např. otočit o 180 stupňů. Po jednoduché registraci můžete začít sami vkládat („postovat“) fotografie, vzkazy, videa a další obsah. Přejete-li si napojení vzkazů na Facebook, je nutné před samotným „postnutím“ záznamu zaškrtnout políčko s logem Facebooku (pro tuto funkci je nutné v nastavení zadat login informace k vašemu účtu na FB).

Poznámka: V ČR je aplikace nová, proto tedy s největší pravděpodobností příliš vzkazů/fotek/atp. zatím neuvidíte. Čím více lidí se do aplikace zapojí (a bude vkládat), tím více obsahu se v ní bude zobrazovat. Na úvod doporučujeme, aby si každý nastavil (v Settings) rozšíření filtrů (na maximální období i vzdálenost).

Vzkazy ostatních lidi je možné jednoduše komentovat a případně se spojit s jejich autory.