Rádia chtějí otestovat elektronické měření ještě letos

pondělí, 21. února 2011, 17:47 Rádio MediaGuru

Ještě v letošním roce chce nově vzniklá rozhlasová asociace ARO realizovat pilotní projekt elektronického měření poslechovosti rádií.

Na rádiovém trhu opět ožívá myšlenka elektronického měření poslechovosti. Jako jeden z cílů si jej vytyčila nově vzniklá rozhlasová asociace ARO, která sdružuje zejména celoplošné komerční a veřejnoprávní stanice (Frekvence1, Evropa2, Impuls, stanice Českého rozhlasu).

„Na projektu začne během několik dnů pracovat pracovní skupina ARO složená ze zástupců jejích členů. Po důkladném monitoringu aktuálních tržních a technologických možností připraví projektový plán. Je pravděpodobné, že pilot bude realizován ještě letos,“ přiblížila Mediaguru Radka Pilzová, PR manařerka společnosti Lagardère Active ČR. Lagardère je právě jednou ze zakládajících společností nové asociace.

Údajně to ale neznamená, že zmíněné rozhlasové stanice chtějí opustit stávající výzkum Radio projekt, založený na principu dotazování, nikoli elektronického měření. „Radio projekt je členy ARO uznáván jako jediná a v současnosti nejlepší měnová studie, která je schopna efektivně pokrýt celý rozhlasový trh v ČR,“ říká Pilzová. Dodává ale, že členové ARO věří, že lze hledat nové možnosti měření poslechovosti pro programové účely i taková řešení, která pomohou zlepšovat konkurenceschopnost prodeje reklamy rozhlasových stanic vůči ostatním mediatypům.

Pilotní studie elektronického měření poslechovosti rádií se už v Česku uskutečnily. Například v roce 2007 byl jako součást Projektu elektronického měření sledovanosti televize 2007-2012 v České republice realizován pilotní projekt této technologie, v jehož rámci byly měřeny televizní i rozhlasové stanice. Elektronické měření se však zatím pro měření rádií neujalo jako jednotná platforma.