Reklamní plochy u silnic zůstanou, stát se bojí soudů

čtvrtek, 28. dubna 2011, 09:58 Outdoor MediaGuru

Ministerstvo dopravy přiznalo, že kvůli nastaveným podmínkám z minulosti nemůže s reklamami podél silnic skoncovat, jak loni slíbilo, píše MF Dnes.

Podaří se mu jich odstranit jen několik. Konec poutačů u hlavních tahů má podle deníku přinést až nový zákon. Ministerstvo sice poslalo v minulých týdnech výzvu k odstranění majitelům zhruba 470 billboardů, většina jich ale může zůstat v klidu. "Bohužel se v normách na dopraví značení nepočítalo přímo s billboardy, takže není ani jasně stanovené, že billboard musí mít takové parametry jako dopravní značení," řekl MfD Milan Dont z odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy.

V praxi to znamená, že i nebezpečné billboardy podél silnic mohou dál zůstat, zejména pokud jsou jen v ochranném pásmu. Skončí tak jen pár billboardů, u kterých se nepodařilo najít majitele. "Právo v tuto chvíli není zcela na naší straně hrozí kvůli tomu soudy či mezinárodní arbitráž," dodal Dont. S tím však nesouhlasí nezisková organizace Acta non verba, která proti billboardům dlouho vystupuje. "Ministerstvo dopravy má dokonce ze zákona povinnost billboardy odstranit, pokud jsou jen trochu nebezpečné. Zákon ministerstvu ukládá odstraňovat zdroje ohrožování dálnice a dává mu k tomu pravomoci," řekl šéf organizace Vojtěch Razima. Podle něj jde jen o výmluvy.

Reklamy kolem silnic a dálnic těží z právního chaosu - některé stojí přímo na pozemcích Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a stát je pronajímá. Ne příliš výhodně. Smlouvy především se společností Ruperta Murdocha News Outdooor ukazují, že stát dostává v porovnání s příjmy z reklam minimum peněz. Předchozí vedení ŘSD je navíc stihlo ještě prodloužit v řadě případů až do roku 2018.

Nově vedené ŘSD majitelům ploch na podzim oznámilo, že smlouvy nebude už dál prodlužovat, nejde je ale vypovědět. "Ukázalo se, že tím, že jsou smlouvy na dobu určitou, nejde je prakticky předčasně vypovědět," dodal Dont.