E-knihy se masově rozšíří až po zlevnění čteček

úterý, 31. května 2011, 08:09 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Masové rozšíření čteček elektronických knih můžeme očekávat až se zlevněním těchto přístrojů.

Podle průzkumu agentury Mediaresearch jsou lidé ochotni dát za čtečku tisíc korun, přinejlepším tisíce tři. E-knihy očekávají čtenáři třikrát levnější než jejich papírové verze. Rozšíření čtecích zařízení naráží mimo jiné na čtenářské zvyky. V budoucnu ho může komplikovat i nekompatibilita čtecích formátů a programů, problematika autorských práv či nedostupnost kvalitních e-knih.

Zařízení na čtení elektronických knih se postupně etablují v portfoliu zajímavých technických hraček. Zároveň roste i mediální pozornost věnovaná elektronickému inkoustu, a tím i informovanost veřejnosti. Na postoj k těmto zařízením má pak velký vliv doporučení známých, kteří mají s elektronickým čtením vlastní zkušenosti. Z výzkumu vyplynulo, že zhruba pětina respondentů (internetová populace 15+, vzorek 977 lidí) uvažuje o koupi čtečky v horizontu jednoho roku, dalších deset procent uvažuje spíše jen o tabletu.

Zlepšuje se i nabídka těchto zařízení v obchodech s elektronikou, a to jak produktová, tak i cenová. Přesto se stále jedná o relativně drahé zařízení – zvláště pokud zvažujeme i tablet, jehož všestrannost vyhovuje více zejména nejmladší generaci.

Další rozšíření elektronických knih a čteček by mohla komplikovat i nekompatibilita formátů a programů, jejichž pomocí se text převádí do čtečky konkrétního výrobce.

Plány na pořízení čtečky v horizontu jednoho roku

Zdroj: Mediaresearch

-mav-