Boj o zpoplatňování: Axel Springer proti ARD a ZDF

úterý, 28. června 2011, 07:15 TV MediaGuru

Šéf největšího německého vydavatelství Axel Springer vystoupil proti veřejnoprávním televizím ARD a ZDF.

Mathias Döpfner, generální ředitel největšího německého vydavatelství Axel Springer, se v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung ostře postavil proti tomu, aby německé veřejnoprávní stanice ARD a ZDF nabízely svůj obsah do aplikací pro tablety a chytré telefony zdarma. Takový postup podle jeho mínění nahlodává životaschopnost médií.

Döpfner považuje stanice veřejné služby v tomto prostředí za své přímé konkurenty. Tím, že stanice veřejné služby budou nabízet aplikace zdarma, ohrožují podle Döpfnera obchodní model komerčních médií. „Buď aplikace veřejnoprávních stanic nemohou být zdarma, nebo se musí vzdát koncesionářských poplatků. Cokoli jiného je nepřijatelné," řekl v rozhovoru Döpfner, který je v případě potřeby připraven hnát tuto záležitost až na úroveň Evropské unie.

Je pravděpodobné, že podobný spor může čekat také Česko. Obavy zde sdílejí zejména vydavatelé tisku, kteří v tabletech a chytrých telefonech vidí příležitost, jak opět naučit spotřebitele za obsah platit. Pokud ovšem budou v uvedeném prostředí zpravodajské informace nabízeny rovněž zdarma, šance na úspěch tohoto obchodního modelu značně klesá.

-mav-