Google spustil českou navigaci v mobilech

středa, 01. června 2011, 12:08 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

Česká republika se stává 21. zemí světa, ve které Google nabízí vyhledávání tras v mobilních telefonech pomocí GPS navigace.

Společnost Google dnes spustila v Česku novou službu – navigaci v mobilních telefonech na mapách Google. Navigace na mapách Google je online GPS navigace s hlasovým naváděním, reálnými snímky ulic a satelitními fotografiemi. Je zdarma dostupná pro zařízení s operačním systémem Android 1.6+.

Navigace má být podle Googlu funkční i v případě ztráty internetového připojení - celá trasa a okolní oblasti jsou předem nahrány do paměti. Možné je také hlasové vyhledávání, jehož výsledky se zobrazují standardním způsobem a také zobrazení Street View na úrovni ulic. Vyhledávat lze rovněž podle českých názvů zahraničních měst. Navigace však neumí vyhodnocovat trasy podle aktuální dopravní situace, Google ale pracuje na její funkčnosti. Společnost zároveň plánuje rozšířit službu i na další mobilní telefony, žádné konkrétní termíny však zatím nejsou jasné.   

Nová služba je reakcí na rozšiřující se penetraci mobilních telefonů a zvláště chytrých telefonů. Jak uvedl marketingový ředitel společnosti Luděk Motyčka, předpokládá se, že do konce letošního roku bude většina americké populace vlastnit chytré telefony. Výzkum Googlu navíc ukázal, že 90 % uživatelů využívá chytrých telefonů pro připojení k internetu a že uživatelé, vlastnící chytré telefony, vyhledávají častěji. Penetrace chytrých telefonů v Česku se odhduje na 8 %.