Hrozí cenzura internetu, obává se SPIR

úterý, 21. června 2011, 01:00 Internet & Mobil MediaGuru

Profesní internetové sdružení se obává, že novela Zákona o loteriích a sázkových hrách bude znamenat cenzuru pro český internet.

Zmíněná novela totiž ukládá internetovým provozovatelům povinnost znemožnit připojení těm uživatelům, kteří bez patřičného povolení umožňují účast na loteriích či podobných hrách, nebo obsahují reklamu na takové služby. Zároveň pozměňovací návrh obsahuje klauzuli o výši sankce, která dosahuje až 10 mil. Kč.

„Dovolujeme si vyjádřit náš nesouhlas s tímto návrhem, protože internet je nejen svobodné, ale především na kontrolu velice složité médium. Jakékoliv vnášení prvků cenzury do internetu pak představuje riziko pro volné šíření názorů ve společnosti a může otevřít dveře pro zásadní poškození rozvoje internetu,“ uvádí SPIR ve svém prohlášení.

Za znepokojující označuje SPIR také tu část návrhu, podle níž by měly být blokovány stránky, které pouze zobrazí reklamu na takovéto loterie či se jen o nich zmíní, což by mohlo být vždy vyloženo jako jejich podpora či propagace. „Zde je riziko zneužití takovéhoto ustanovení k potlačení nezávislých názorů zcela jednoznačné,“ dodává SPIR.

Novela Zákona o loteriích a sázkových hrách bude na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny projednávána už ve třetím závěrečném čtení.

 -mav-