Na iPad míří další český deník

středa, 08. června 2011, 05:52 Internet & Mobil, Tisk Martina Vojtěchovská

Lidové noviny budou dalším tuzemským deníkem, který bude dostupný rovněž v iPadu a v iPhonu.

Po Hospodářských novinách se Lidové noviny stanou druhým z českých deníků, jejichž obsah bude distribuován do iPadů a iPhonů. Lidové noviny už podle slov svého šéfredaktora Dalibora Balšínka odeslaly potřebné podklady společnosti Apple, která se postará o jejich nasazení. Který den přesně se deník v iPadu objeví, tak nelze spolehlivě říci, ale stane se tak v nejbližších dnech.

Lidové noviny budou nabízeny jak v pdf, tak v moderním formátu. „Naše zpracování se bude od ostatních lišit tím, že se nejprve načte titulní strana a teprve poté zbytek novin. Pokud už se obsah jednou načte, mohou si ho čtenáři vyvolat i přesto, že nebudou připojení,“ dodává Balšínek.

Lidové noviny budou po dobu 14 dnů ke stažení zdarma, poté budou zpoplatněny. Připraveny jsou různé modely předplatného na několik časových období. Stažení jednoho čísla přijde na 0,79 euro.

Vydavatelé deníků se tak snaží získávat čtenáře pomocí dalších distribučních kanálů. Přesto, že iPady a chytré telefony nabízejí nové možnosti, nejsou očekávání ohledně vylepšení obchodní výsledků dvakrát vysoká. „Nelze počítat s tím, že počet lidí, kteří si deník budou v iPadu číst, bude vysoký,“ dodává Balšínek.

Hospodářské noviny, které jsou na iPadu od začátku letošního roku, plánují nabídnout na přelomu letošního a příštího roku druhou verzi aplikace. Ta by měla být uživatelsky příznivější a vydavatelství plánuje, že obsah pak zpoplatní. V současnosti jsou HN v iPadu zdarma a náklady nahradí sponzor.

Také další tuzemské deníky se do iPadu chystají. V této souvislosti přišla tento týden zajímavá zpráva z Velké Británie, kde se respektovaný ekonomický deník Financial Times rozhodl postavit firmě Apple a nabídl vlastní webovou aplikaci pro chytré telefony a tablety tak, aby se vyhnul obchodu iTunes. Aplikace FT je přístupná přímo a využívá webových standardů HTML 5, které napodobují prvky mobilních aplikací v iPhonu a v iPadu. Jde o vůbec první krok tohoto druhu a přichází poté, co několik evropských vydavatelů vyjádřilo svou nespokojenost s tím, že Apple není příliš vstřícný při sdílení detailních informací o chování uživatelů iPAdu a iPhonu.

Už na začátku letošního roku se přitom do diskusí mezi vydavateli a firmou Apple musela vložit evropská novinová asociace ENPA, která Apple varovala ohledně jeho nároků na výši předplatného z prodeje obsahu novin v iPadu a v iPhonu.