Prodeje deníků klesají o 9 % ročně

čtvrtek, 02. června 2011, 09:13 Tisk Martina Vojtěchovská

Prodané náklady českých deníků se v březnu meziročně snížily o 9 % a potvrdily tak trend vývoje z předcházejících měsíců.

Prodané náklady tuzemských deníků se v letošním březnu v meziročním srovnání snížily o necelých 9 %. Jde o úroveň poklesu, která je v posledních letech na deníkovém trhu běžná. Celkově se letos v březnu podle dat ABC ČR prodalo 1,132 731 mil. výtisků. V loňském březnu to bylo o 100 tisíc více.

Pokles se přitom týká všech deníků a je v meziročním srovnání v zásadě rovnoměrně rozložen mezi všechny deníkové tituly. Nižší pokles než průměrný zaznamenalo jen Právo (-5 %) a Hospodářské noviny (- 6 %). Oproti loňskému březnu se na průměrné hodnotě snížil prodej také bulvárních deníků, které prozatím vycházely ze snižujícího se trendu tuzemských deníků lépe.

Pokud srovnáme prodej v letošním březnu a v letošním únoru, zjistíme jen mírný pokles v březnu o necelé 1 %. Je však nutné vzít v úvahu, že únor je kratším měsícem než březen. Pořadí nejprodávanějších titulů se ale nemění.

Průměrný prodaný náklad deníků v březnu 2011

Zdroj: ABC ČR