Výdaje na reklamu v mobilech se zdvojnásobí

čtvrtek, 16. června 2011, 12:18 Internet & Mobil MediaGuru

Výdaje za reklamu v mobilních telefonech a laptopech by v letošním roce měly stoupnout na 3,3 miliardy USD (zhruba 56,8 miliardy Kč).

To je více než dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem. Největší příjmy mají být z reklamy v mapách a ze zobrazovací reklamy reagující na vyhledávání. Vyplývá to z odhadů výzkumné společnosti Gartner.

Zájemci o reklamu se snaží proniknout do mobilních přístrojů mimo jiné i kvůli masivní oblibě chytrých telefonů a tabletů v čele s iPadem od americké firmy Apple. Nejvíce je to patrné v Severní Americe a Evropě.

"Mobilní reklama je nyní chápána jako příležitost pro značky, inzerenty a vydavatele zaútočit na spotřebitele cíleně a způsobem vyplývajícím ze souvislosti, což zlepšuje návratnost," uvedla ředitelka výzkumu firmy Gartner Stephanie Baghdassarianová. Z tohoto důvodu se mají rozpočty firem na tento způsob reklamy výrazně zvyšovat.

Loni činily výdaje na reklamu v mobilních přístrojích pouze půl procenta z celkových výdajů na reklamu a do roku 2015 mají vzrůst na čtyři procenta, napsala agentura Reuters.