Trh kinoreklamy letos spadl téměř o třetinu

čtvrtek, 28. července 2011, 08:21 Outdoor MediaGuru

Společnost Cinema City nezužitkovala nákup Palace Cinemas v adekvátním navýšení hrubých reklamních investic.

Pokles návštěvnosti českých kin v prvním letošním pololetí se odráží i na sníženém objemu reklamy. Za první šest letošních měsíců přišlo do kin o dva miliony diváků méně (celkem 4,57 milionu) než za stejné období v loňském roce. Pokles návštěvnosti v procentuálním vyjádření představuje 31 %.

V podstatě stejný pokles se dotkl objemu kinoreklamy v prvním pololetí. Jak vyplývá z monitoringu Admosphere, od ledna do června dosáhly hrubé reklamní příjmy provozovatelů kin 70 mil. Kč, což je ale meziročně o 29 % méně.

Letošní vývoj na trhu podstatně ovlivnila koupě multikin Palace Cinemas společností Cinema City. Právě multikina Palace Cinemas patřila v loňském pololetí podle monitoringu k objemově nejsilnějším. Pohlcení Palace Cinemas se u Cinema City (mediazastupitelství New Age Advertising) ale neprojevilo adekvátním navýšením reklamních příjmů. Přestože Cinema City si meziročně polepšila o více jak 50 %, akvizice ji alespoň podle hrubých monitorovaných investic nepomohla k tomu, aby předběhla konkurenční CineXpress. Jeho reklamní příjmy totiž oproti loňsku vzrostly o 25 %.

I přesto, že oba hlavní hráči v segmentu kinoreklamy své příjmy oproti loňsku zvýšily, meziročně se trh snížil o cca 30 milionů Kč. Největší díl těchto investic chybí právě u Palace Cinemas.    

Hrubý objem kinoreklamy v 1. pololetí 2011 / 2010

Zdroj: Admosphere

Pozn.: Od začátku letošního února se v monitoringu objem kinoreklamy nezapočítával Palace Cinemas v důsledku prodeje společnosti Cinema City.

-mav-