Google a Apple vítězí v chytrých telefonech

pondělí, 15. srpna 2011, 06:38 Internet & Mobil MediaGuru

Společný podíl Googlu a Applu na trhu chytrých telefonů se ve druhém letošním čtvrtletí meziročně zdvojnásobil.

Podíl operačního systému Android od Googlu se na trhu chytrých telefonů za poslední rok zdvojnásobil, vyplývá z výzkumu společnosti Gartner. Android je tak světově nevyužívanějším operačním systémem pro chytré telefony (HTC, Motorola, Samsung), když se ve druhém čtvrtletí objevil téměř ve 47 mil. z necelých 108 mil. chytrých telefonů, které byly v tomto období uvedeny na trh. Představuje to podíl 43 %. V loňském roce činil jeho podíl 17 %.

Android tak předběhl operační systém Symbian (Nokia), jehož tržní podíl se snížil téměř na polovinu a nyní představuje 22 % (24 mil. nových chytrých telefonů).

Systém Applu iOS se blíží k podílu Symbianu a zaujímá v současnosti 18,2% podíl, když prodeje iPhonu ve sledovaném čtvrtletí dosáhly 19,6 mil., což bylo o necelých 9 mil. více ve srovnání se stejným obdobím vloni.

Podle analytiků společnosti Gartner jsou tak Google a Apple jasnými vítězi na trhu chytrých telefonů, když se jejich společný tržní podíl blíží k 62 %, což je dvojnásobek oproti loňskému druhému čtvrtletí.

-mav-