První čísla o Lidovkách v iPadu: předplatilo si 10 %

úterý, 23. srpna 2011, 13:38 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Ze všech uživatelů, kteří si stáhli aplikaci Lidových novin pro iPad a iPhone, si deník předplatilo 10 % uživatelů.

Podle informací, které MediaGuru.cz poskytl šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek, mají Lidové noviny vysoké procento předplatitelů v poměru k počtu uživatelů. „Podle zkušeností z jiných zemí se za úspěšné považuje, když počet předplatitelů představuje 1 % z počtu stažených aplikací. U nás si noviny předplatilo 10 % těch, kteří si aplikaci stáhli,“ přiblížil Balšínek. Konkrétní čísla o počtu stažení a počtu předplatitelů uvést nemůže, celkový počet dosud stažených aplikací se ale pohybuje minimálně v řádech tisíců. Mezi předplatiteli převažují majitelé iPadu (75 %) před uživateli iPhonu (25 %).   

Ukazuje se přitom, že předplatitelé upřednostňují delší dobu předplatného před jednorázovým předplatným.  Měsíční předplatné zvolilo 45 % předplatitelů, 22 % čtvrtletní, 23 % roční a jen 10 % jednorázové předplatné.

Uživatelé mají také větší zájem o verzi LN, která není nabízena ve formátu pdf, ale byla přizpůsobena pro iPad. Lidové noviny totiž v iPadech a v iPhonech nabízejí dvě možné varianty. „Poměr je tady docela jednoznačný, když 80 % předplatitelů volí iPadovské zpracování. Je to o to zajímavější, že tato verze více připomíná online zpravodajství a přesto jsou uživatelé za ni ochotní platit,“ přibližuje Dalibor Balšínek.

Šéfredaktor Lidových novin je zatím z vývoje předplatitelů deníku v distribučních platformách Applu příjemně překvapen. „Každý týden rosteme o něco nahoru. Není to tak, že by po počáteční zvědavosti zájem opadl,“ dodává s tím, že i nadále budou mít noví uživatelé možnost 14denního testu aplikace zdarma.

-mav-