Americké deníky rozjedou společný slevomat

pátek, 23. září 2011, 12:38 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Vstupem do slevového byznysu chtějí noviny zvýšit příjmy z online inzerce. Na trhu, kterému dominuje Groupon, chce ale nově uspět také Amazon.

Na čtyřicet deníků napříč Spojenými státy se zapojilo do projektu iCircular tiskové agentury AP. Od pondělí v rámci jeho pilotní fáze začnou do svých elektronických vydaní zařazovat denní slevové nabídky, které u mobilních telefonů budou odrážet i aktuální polohu čtenáře.

Vydavatelé se tak společnými silami pouštějí do nejistého boje o trh, na kterém se zatím nedaří ani jeho lídru, společnosti Groupon. Ta se od svého založení v roce 2008 pohybuje v červených číslech a letošní druhé čtvrtletí uzavřela se ztrátou 102 mil. USD. Další z internetových gigantů Facebook zase svou slevovou službu Deals ukončil po pouhých čtyřech měsících fungování.

Konkurenční prostředí navíc ještě zostří společnost Amazon, která v létě uzavřela obchodní partnerství s americkou slevovou dvojkou, portálem LivingSocial. Lokalizované speciální nabídky se tak krom stránek největšího světového e-shopu brzy objeví i ve všech čtečkách Kindle, jejichž majitelé se zobrazováním reklam souhlasili (Amazon jim výměnou přístroje prodává o cca 20 % levněji).

Americká vydavatelství jsou nicméně ve svých vyhlídkách pozitivní. A to i přesto, že projekt, který se všechna zavázala masivně propagovat, nechtějí zatím z opatrnosti označovat za víc než pouhý experiment. Kompenzovat propad tržeb z tištěné inzerce prodejem on-line reklamy se jim totiž dlouhodobě nedaří. Podle údajů Americké novinové asociace dosáhly vloni klasické inzertní příjmy 23 mld. dolarů, tedy zhruba poloviny úrovně roku 2005. Za stejné období přitom příjmy z on-line inzerce vzrostly pouze o miliardu, na 3 mld. USD.