Investice do sociálních médií jsou zatím nízké

úterý, 20. září 2011, 02:27 Internet & Mobil MediaGuru

Přestože stále větší procento marketérů říká, že počítá s reklamními investicemi do sociálních médií, rozpočty na ně jsou stále nízké.

Prestižní výzkum Forrester ukázal, že marketéři zatím nevěří sociálním médiím natolik, aby do nich přesměrovali podstatnější část svých reklamních rozpočtů.

Výzkum, do kterého bylo zapojeno 264 marketérů v Evropě a 17 tis. spotřebitelů, ukázal, že sociální média využívá pro komunikaci polovina z dotazovaných marketérů. 25 % z nich pak plánuje, že sociální média zařadí do mediálního mixu i v příštím roce. Většina z marketérů ale zatím investuje do sociálních médií nižší částky. Pro letošní rok jich nejvíce plánuje s objemem nižším než 250 tis. USD, pouze 5 % uvažuje nad částkou vyšší než 5 mil. USD (viz graf).

Hlavním důvodem, proč se zatím zadavatelé drží zpátky, je podle výzkumu obava, že se jim investice nevrátí (absence ROI – 17 %), anebo že si nejsou jistí úspěchem této formy komunikace (16 %).

Výzkum proto doporučuje Facebooku nebo Twitteru spolupracovat se zadavateli a hledat efektivnější nástroje měření účinnosti. Facebook ale už podle prohlášení na konferenci NMA Live začne na vybudování výzkumného týmu pracovat.  

Plánované reklamní rozpočty do sociálních médií v Evropě 2011

Zdroj: Forrester Research

-mav-